Poul Erik Bech – Sofiendalen
Jutlander Bank
Bøgsted A/S
Ishockeynostalgi med udgangspunkt i indvielsen af Aalborg Skøjtehal for nøjagtig 53 år siden, og som har givet har givet anledning til følgende artikel i hockeybogen ”Pirates gyldne sejrtogt”

Da Aalborg Skøjtehal i Samsøgade åbnede 28. januar 1967, blev det et vendepunkt for ishockeysporten i Aalborg, men tilløbet for at kunne slå portene op for datidens bedste skøjtehal i Danmark havde været lang og til sidst meget intens.
I vinteren 1946 anlagde Aalborg Kommune en frossen skøjtebane i Skovdalen, og i den ene ende kunne nogle unge mænd i Aalborg Skøjteløber Forenings regi (ASF) lejlighedsvis få lov til at spille ishockey.
Efterfølgende kunne man i Aalborg Stiftstidende læse:
”Søndag 16. februar 1947 kl. 14 præsenteres aalborgenserne for første gang for ishockey, der regnes for at være verdens hurtigste spil”.
Og dagen efter stod der:
”1.500 mennesker til ishockey i Skovdalen, hvor Silkeborg slog Aalborg med 7-0 i en udmærket kamp”.1963 blev startåret
Men der skulle gå adskillige år inden tankerne om at få en permanent ishockeybane.
Først i 1963 kom der for alvor gang i planerne om en skøjtebane i Aalborg, og der blev nedsat en arbejdsgruppe af medlemmer fra DIU, SIFA og ASF. En bane i forbindelse med Aalborg Væddeløbsbane blev foreslået, men vel og mærke en udendørs bane, da en indendørs bane ville blive for kostbar. Også en bane i forbindelse med Karolinelund blev bragt i forslag.
I juni 1964 startede opførelsen af Idrætshallen i Østre Alle, og ishockeyfolket øjnede en mulighed for at få opført en skøjtehal i samme område. Senere meddelte et byggekonsortium, at man godt ville bygge en skøjtehal, hvis man samtidig fik opgaven med en bygge en nylig vedtaget svømmehal i Østre Alle.
Først i december 1965 meddelte formand for SIFA, viceborgmester Marius Andersen, at SIFA ville stå som byggeherre for en overdækket skøjtehal i Samsøgade, samt at man forventede, at den kunne stå klar til næste sæsonstart. Altså december 1996.

Vellykket pengeindsamling
Skøjtehallen var budgetteret til at koste 1,8 mio. kr., men endte med at koste 2,4 mio. kr.
Der var under vejs skabt en stemning i Aalborg for, at nu skulle byen altså havde en skøjtehal, og anført af en utrættelig SIFA-formand Marius Andersen blev der sat en række indsamlinger i gang. Byens øvrige idrætsklubber holdt sig på ingen måde tilbage, tværtimod.
Således bidrog blandt andre Aalborg Væddeløbsbane, Aalborg Boksealliance og AaB af 1885 til at man i Aalborg Stiftstidende 30. maj 1966 kunne læse, at nu var der samlet en kvart million kr. ind. 17. juni blev grundstenen lagt til Aalborg Skøjtehal.
Samtidig havde to nye ishockeyklubber set dagens lys.
Med Jørn Ingolf Johansen som indpisker vedtog fodboldklubben AFC i februar, at man vil tage ishockey på programmet. Aalborg Skøjteløber Forening overlod ishockeyspilet til den nystiftede klub Aalborg Ishockey Club, der havde journalisten Poul Munk som foregangsmand og første formand.

Indvielsen udsat
Opførelsen af skøjtehallen tog længere tid en beregnet, så indvielsen måtte udsættes til januar 1967. Da Aalborg Skøjtehal var under bygning i slutningen af 1966, måtte de to aalborgensiske klubber, som begge spillede i 2. division, afvikle samtlige kampe på fremmed is i efteråret. Til gengæld for så at spille en række hjemmekampe inden for kort tid straks i 1967.
2. division var delt op i en nord- og en sydkreds. Foruden AFC og AIC bestod nordkredsen af Silkeborg og Frederikshavn. Turneringsstarten var så sent som 27. november, da isbanerne ikke var overdækket. AFC løb ind i en række store nederlag og endte sidst, mens AIC klarede sig hæderligt og endte på andenpladsen efter Silkeborg. Medvirkende til AIC klarede sig så godt, var tilgangen af en canadier Guy Stanford, der var flyttet til Kongerslev sammen med sin danske forlovede.

Indvielsen
Aalborg Skøjtehal i Samsøgade blev indviet lørdag 28. januar.
1.200 tilskuere var mødt frem. Aalborg Byorkester underhold. Der var opvisning af kunstskøjteløbere. Fri adgang for alle til at prøve deres færdigheder på isen. Borgmester Thorvald Christensen og viceborgmester, SIFA-formand Marius Andersen, holdt taler.
Dagen efter søndag 29. januar blev der afviklet de to første divisionskampe nogen sinde i Aalborg Skøjtehal.
Kl. 13.30: AIC-Silkeborg 2-2 samt kl. 19.30: AFC-Frederikshavn 1-16.
Dagen efter kunne man i Aalborg Stiftstidende læse, at der for første gang var penge til involverede klubber i en ishockeykamp.
Der kom 4.000 kr. ind i entre. SIFA fik halvdelen, mens der var hele 500 kr. til hver af de fire klubber.

Det første lokalopgør
Det første lokalopgør blev afviklet tirsdag 31. januar og endte med en overbevisende sejr til AIC over AFC på ikke mindre end 20-0.
De to hold stillede op således:
AFC: Anton Christensen, Kjeld Larsen, Finn Kortsen, Henning Søbye, Frede Nielsen, Torben Nielsen, Poul Erik Sørensen, Kurt Pedersen, Thomas Andersen, Børge Jensen, Per Schou, Jørgen Mouritsen, Jørn T. Jensen, Peter Brink Sørensen, Finn Nielsen og Finn Larsen.
AIC: Erik Clemmensen, Villy Andersen, Svend Bang Pedersen, Aage Knudsen, Finn Bo Møller, Poul Nielsen, Torben Hansen, Birger Hansen, Tommy Ludvigsen, Erland Kold, Martin Reinevald, Bjørn Ejerskov, Erik Haugaard, Guy Stanford, Poul Erik Thinggaard, Kim Bo Hansen, Ole Rex og Jess Porsmose.

 

SIFA-formand, viceborgmester Marius Andersen erklærer skøjtehallen åben.

 

AaBs 1. divisionsholdstrup i 1967: Bagerste række fra venstre: Tommy Ludvigsen, holdleder Peder ”Renault” Nielsen, Bjørn Ejerskov, Torben Hansen, Finn Bo Møller, Thomas P. Thomsen, Aage Knudsen, Poul Nielsen, Tommy Englund, holdleder Henning Thygesen og holdleder Erik Rendbæk. Bagerste række fra venstre: Per Dahlström, Erik Haugaard, Birger Hansen, Villy Andersen, formand Poul Munk, Martin Reinevald, Erik ”Kyk” Clemmensen, Ivan Larsen og Svend Bang Pedersen.

kilde: Aalborgpirates.dk

DN Isolering
WashnGo
AKKC Mama Mia
Vivabolig