Hotel Phønix
Jutlander Bank
Bøgsted A/S

Tænk på klimaet mor og far – sådan lyder det fra kommunes mindste borgere der genbruger, sorterer affald og etablerer køkkenhaver som aldrig før.

 

Som et led i projektet Greenbuilding A-Z har 18 af Aalborg Kommunes børnehaver haft et øget fokus på energiforbrug og bæredygtighed. Projektet skal mindske ressource- og energiforbrug i institutionerne. Og det gør man ikke kun ved at undervise personalet, men ved at lade læringen gå gennem børnene, mener Aalborg Kommune.

 

Børn lærer hurtigt

I børnehaven Svanereden i Svenstrup viser Oliver på 5 år hvordan de affaldssorterer. “Så skal man smide frugtskrald i den grønne kurv og plastik i den røde”. Siger han og peger på de røde og grønne illustrationer der hænger rundt i børnehaven.

“Vi har visualiseret alt med billeder så børnene hele tiden bliver husket på det. Og børnene husker det. Hvis vi for eksempel kommer til lige at smide noget i den forkerte kurv, så får vi besked”, fortæller den pædagogiske leder i Svanereden, Tina Kongsbak Drastrup Kjølby.

Oliver løber også ud på badeværelset og peger stolt på en smileyordning. Den glade smiley viser, at man kun skal tage ét stykke papir når man skal tørre hænder.

 

Og det er ikke kun i børnehaven, at børnene husker miljøet. De minder også mor og far på det derhjemme. “Flere af forældrene fortæller, at børnene også er meget opmærksom på, at affaldet derhjemme ikke må blandes, og især er opmærksom på affald i naturen. Det kan vi også se i børnehaven. Hvis vi er på tur, er de ikke bange for at kravle helt ind i buske og krat for at samle affald op.” Siger Bodil Hansen, som er pædagogmedhjælper i børnehaven Svanereden.

 

Grønnere og sundere børnehaver

Affaldssortering har ikke været det eneste fokus. Faktisk har alle 18 børnehaver opnået det grønne flag i forbindelse med arbejdet med De Grønne Spirer. De Grønne Spirer er Friluftsrådets grønne mærkningsordning, og et grønt flag synliggør børnehavens arbejde for en grønnere hverdag.

 

I børnehaven Svanereden har man fået grønne fingre. Man har lavet en have med kasser af genbrugsmaterialer. Her planter de og finder insekter, men vigtigst af alt – de snakker om, hvad de gør og hvad de finder. “Det er ikke nok at vise børnene hvad de skal gøre, de skal også forstå hvorfor vi gør det. I haven fortæller vi børnene om, hvorfor det er godt at producere selv, og til formiddagsmad snakker vi om de kerner der for eksempel er i æbler og appelsiner. Når vi både viser og fortællerne børnene om de forskellige ting, så hænger det virkelig ved.” Fortæller Bodil Hansen.

 

Vi skal være forbilleder for vores børn

Man kunne spørge sig selv hvorfor børnehavebørn overhovedet skal lære at passe på kloden? Men i Aalborg Kommune fremhæver man konstant vigtigheden i at læringen skal gå igennem børnene. I børnehaven Svanereden ser man også alvoren i det.

 

“Det er vigtigt for os, at miljøet kommer som en naturlig ting hos børnene. Vi skal lære dem den rigtige adfærd fra de er helt små, og det er især vigtigt at vi, voksne også tager tiltagene til os, så børnene kan spejle sig i os”. Siger Tina Kongsbak Drastrup Kjølby.

 

Aalborg Kommune opnår energibesparelse

I Aalborg Kommune er der ansat en energimanager, Kristian Rønnest. Han har hjulpet institutionerne med at opnå et mere bæredygtigt adfærd. Især fremhæver Kristian Rønnest de Grønne Spirer “Vi har set et godt stykke arbejde gennem De Grønne Spirer og derfor fortsætter arbejdet også. Vi har en udvidet indsats af De Grønne spirer på vej, hvor de institutionerne der er blevet rigtig gode, kan blive endnu bedre”.

 

Helt praktisk har man også målt institutionernes energiforbrug. Institutionerne har selv skulle indtaste deres forbrug af strøm, vand og varme så man har kunne holde øje med det samlede forbrug. Projektet har vist at flere af institutionerne har øget deres overvågning af eget forbrug og samtidig har projektet sparet dem 4% på både varme og el.

 

Fakta

Greenbuilding A-Z er et tre årigt projekt (2016-2019), som er søsat for, at sikre at der er i fremtiden bygges flere bæredygtige og energirigtige offentlige bygninger. Projektet er et bredt samarbejde mellem 11 partnere fordelt i Danmark, Norge og Sverige. Projektet har økonomisk støtte fra EU.

 

https://greenbuilding-az.com/

Kilde: Aalborg Kommune

DN Isolering
WashnGo
AKKC Mama Mia
Vivabolig