Hotel Phønix
Springeren
Staudemarken
Printereksperten

Så er der flere ting, du skal være opmærksom på. Én af de væsentlige ting, du skal være opmærksom på, er at tjekke bilen for eventuel restgæld. Hvis bilen er købt af den nuværende ejer gennem et finansieringsselskab, der stadig er ved at blive betalt færdigt, risikerer du dermed, at du ved købet af en brugt bil, ikke blot overtager bilen i sig selv – men også får ansvaret for den eventuelt tilhørende gæld. Det sker, fordi en sådan gæld i bilen altså ikke fjernes ved overgangen til en ny ejer, men derimod videregives den til den næste ejer.

 

Og i den forbindelse er Region Nordjylland ikke en undtagelse. Ser man nærmere på Aalborg Kommune, gør det sig for eksempel gældende under postnummeret 9000 Aalborg, at der ud af de i alt 23.781 biler under postnummeret, befinder sig 3434 biler med et tilhørende lån på nuværende tidspunkt. Det vil altså sige, at 14 % af alle biler alene under postnummeret 9000 Aalborg er med gæld i. 9000 Aalborg er ikke en undtagelse i den forbindelse, da det er et billede, man også ser i resten af Region Nordjylland. Det gør sig således gældende for størstedelen af de resterende postnumre i Aalborg Kommune, hvor biler med gæld set ud fra alle biler svarer til omkring de 15 %. Det er således meget vigtigt at undersøge, hvorvidt din ønskede bil ligeledes bærer på en ukendt restgæld, når du ønsker at købe en brugt bil.

Køb en brugt bil – uden uforudsete udgifter

Så hvordan kan du trygt købe en brugt bil, hvis du ikke kender til den mulige gæld, der kan følge med ved en sådan handling? Hold dig ikke tilbage! På Tjekbil.dk kan du nemt og gratis undersøge, hvorvidt der er restgæld i den bil, du gerne vil købe. Ved en hurtig og overskuelig søgning på bilens nummerplade kan du hente oplysninger om synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere. Kender du ikke bilens nummerplade, fordi den for eksempel er ved at blive omregistreret, kan du desuden også benytte dig af bilens stelnummer til at hente dens historik og eventuelt skjulte restgæld. Stelnummeret finder du som regel på et af følgende tre steder:

 

  • Som et klistermærke på døren i førersiden
  • På instrumentbrættet, hvor det er synligt gennem forruden
  • På motorhjelmen eller selve motoren

 

Når du kigger efter stelnummeret, skal du se efter et 17-cifret nummer. Enhver bil har et stelnummer, og det er desuden et unikt nummer for hver bil.

 

Det er vigtigt at huske på, at du også skal være opmærksom på problemet med restgæld, når du køber en bil gennem en forhandler. Heldigvis er langt de fleste af alle brugtbilsforhandlere ærlige, og arbejder som gennemsigtige bilforhandlere hele vejen igennem.
Ved langt størstedelen af alle forhandlere vil du altså kunne regne med en ærlig og troværdig handel. Men som det er med det meste, er der desværre altid nogle, som ødelægger det for alle dem, der sætter en ære i deres arbejde og udfører det tilfredsstillende. Der vil derfor være nogle, som kan finde på at videresælge en bil, som har en restgæld, de ikke fortæller om. Derfor er det stadig vigtigt, at du undersøger sagen selv, selvom du handler med en brugtbilforhandler, der virker troværdig.
Skulle uheldet alligevel være ude, og du køber en bil, hvor der er restgæld i, er du dog bedre forsikret, når du køber gennem en forhandler, end hvis du købte gennem en privat person. Det er du, fordi reglerne inden for forbrugerkøb træder i kraft, og disse kan ikke fraviges, hvis de skader forbrugeren.
Er du således ikke blevet gjort opmærksom på en gæld i den bil, du har købt ved en forhandler, så kan restgælden blive anskuet som en såkaldt mangel ved bilen. Denne mangel vil sælger således få mulighed for at udbrede, og hvis dette ikke sker inden for et rimeligt tidsrum, så er det muligt for dig som køber at ophæve handlen.

 

DN Isolering
Kai-Berntsen
Det Hemmelige Teater
Bilhuset Biersted A/S