Hotel Phønix
JobConnection
Faarup skovhus
Nordjysk Motor Co.

Aalborghistorie bliver lyslevende igen, når cigarmagerne viser deres kunnen. 
Bygningerne ligger stadig på Badehusvej i Aalborg Vestby, og navnet C. W. Obel ses flere steder i bybilledet, men den gamle tobaksfabrik, er lukket for længst. Nu bliver denne markante del af Aalborgs historie dog levende igen for en stund.

Lørdag 20. november fra kl. 11 kan man på Aalborg Historiske Museum møde cigarmagere fra den hedengangne C. W. Obel Tobaksfabrik og på tætteste hold opleve, hvordan de ruller cigarer – præcis som i de gode gamle dage, da fabrikken var en af Aalborgs største arbejdspladser. Det sker, når sætter sig ved deres gamle pulte ved det lange cigarbord, som normalt er en del af museets udstilling.

I 1950’erne konkurrerede C.W. Obels Tobaksfabrik med Aalborg Værft om at være Aalborgs største fabrik med over 2.000 arbejdere. Cigarmagerne, der udgjorde cirka 10 procent af de ansatte på C.W. Obel, blev kaldt arbejderklassens adel. De mandlige, faglærte cigarmagere, der lavede håndrullede cigarer, fik byens højeste arbejderlønninger, hvis de var hurtige på hænderne. Nogle tjente endda så meget, at de havde råd til bil og hus i Hasseris.

Mange anekdoter
Der findes mange gode historier og anekdoter fra tiden på fabrikken, og denne dag får museets besøgende selvfølgelig mulighed for at snakke med cigarmagerne, mens de ruller. Det kan være om dengang, hvor de arrangerede væddeløb ned ad værkstedsgangen, eller når de fik gulvpigerne til at rødme ved at pifte efter dem eller ved at tage en dans med dem midt mellem cigarpultene.

At rulle cigarer var et gammelt erhverv, som var præget af stolte traditioner og stor faglig selvtillid. Det foregik næsten lydløst, og der var ingen maskinstøj, så cigarmagerne kunne snakke dagen lang. De var skarpe debattører og elskede en god ”rygning” – dvs. en diskussion – og det skete også tit, at hele cigarmagerværkstedet brød ud i sang.

Mange traditioner levede videre helt op til 1960’erne, hvor produktionen af håndrullede cigarer i Aalborg stoppede. Det er mange år siden, men i næsten 20 år har en gruppe forhenværende cigarmagere fra C. W. Obels Tobaksfabrik opretholdt det stolte erhverv i Cigarmagernes Klub, og det er medlemmer herfra, som 20. november gæster Aalborg Historiske Museum. Og selvom cigarmagerne ikke er helt unge mere, så er humøret og stemningen stadig høj, og drillerier og vittigheder vil uden tvivl fyge gennem luften denne dag.

Tid og sted:
Lørdag 20. november kl. 11-15 (museet lukker kl. 17)
Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg.

Pris:
Entrébillet med adgang til hele museet: Voksne 40 kr. Børn og unge under 18 år har gratis adgang.

Kilde: Nordjyske Museer

Suvo
WashnGo
Vivabolig
Kaffebaren