Bosætning Jammerbugt
JobConnection
Datamarked artikel banner
Garant Brønderslev

Friheden går på fire ben

 

Forestil dig at gå en tur i Aalborgs gågade uden syn. Det er ikke nogen nem opgave, men med en førerhund i hånden, kan mennesker med synshandicap komme sikkert og trygt omkring. Det demonstrerede Dansk Blindesamfunds førerhunde i lørdags, hvor de indtog Aalborgs travle gader.

 

Der var logrende haler, beundrende blikke og masser af godbidder, da Dansk Blindesamfund i weekenden uddelte deres spritnye førerhundekalender i Aalborg. Glæden var stor hos både to- og firbenede, der var mødt op for at gøre forbipasserende klogere på det uundværlige hjælpemiddel til blinde og svagsynede.

De pelsede venner skabte stor opmærksomhed, da de på rad og række fulgtes med deres brugere og foderværtsfamilie i bybilledet. De stoppede ved samtlige fortovskanter og ledte trygt deres brugere uden om forhindringer som butiksskilte, parkerede cykler og blomsterkrukker i Aalborgs gader. Hver dag gør førerhunde en uvurderlig forskel for mennesker med synshandicap ved at være brugernes øjne i trafikken. Derfor blev der også givet mange komplimenter og sendt benovede blikke, når de med deres velkendte bøjle indtog gågaden.

 

Brugernes øjne i trafikken

Uden førerhund ville turen gennem gågaden have været langt sværere og udmattende for blinde og svagsynede. Det ville også have taget markant længere tid at zigzagge uden om menneskemængderne blot udstyret med den hvide stok.

”Hvis ikke jeg havde min førerhund med, ville jeg med sikkerhed være gået ind i flere skilte eller mennesker. Med førerhund er det nemmere at navigere uden om mennesker og butiksskilte. Folk er også venlige til at gøre plads og træde til side, når de ser, at jeg kommer gående med en førerhund”, forklarer Børge Andersen, der har haft førerhund i 17 år. I dag er han fast makkerpar med Gandhi, der er hans fjerde førerhund. Den uimodståelige hvide labrador er helt nødvendig for, at Børge på egen hånd kan færdes frit og sikkert i Aalborg by.

”Det giver mig en stor frihed, at jeg kan tage min hund og gå en tur, når det passer mig. Jeg er ikke afhængig af at have andre med mig, men kan leve et frit og selvstændigt liv. Med førerhund spekulerer jeg aldrig på, om der er vejarbejde eller væltede cykler, for det fører Gandhi mig udenom”, fortæller Børge, der således har mod på at færdes andre steder, end hvis han kun var udstyret med den hvide stok.

”Min førerhund giver mig end helt anden tryghed end at gå og fægte med min stok og støde ind i ting. På lang afstand kan Gandhi se, om der er en forhindringer forude, og begynder derfor stille og roligt at føre mig udenom. Det er fantastisk, hvad de kan”, konstaterer Børge, der med simple kommandoer kan få Gandhi til at finde kantsten, dør eller rejsekortstandere. I alt kan førerhunde adlyde 34 kommandoer, der både dækker over finde- og retningskommandoer.

Nuttede og dygtige hvalpe

Det var dog ikke kun de dygtige førerhunde, som vakte opsigt i Aalborgs gader, for de søde førerhundehvalpe var svære at modstå. Forrest gik de erfarne førerhunde, mens de nuttede hvalpe forsøgte at holde trit. De gjorde en ihærdig indsats, men når man oversvømmes med opmærksomhed og komplimenter, er det svært at lægge låg på den barnlige begejstring. Førerhundehvalpene har taget deres første vigtige skridt på vejen til at blive fantastiske førerhunde, men de har fortsat meget at lære. En kommende førerhund begynder sit liv i en foderværtsfamilie fra den er otte uger. Her bor den til den er 11-12 måneder, hvorefter den flytter ind hos en førerhundeinstruktør, der træner førerhunden i cirka 5 måneder.

En af dem som har påtaget sig opgaven som foderværter er den nordjyske familie bestående af Jesper og Birgitte samt de to døtre Sille og Lærke. Som foderværter skal de først og fremmest give førerhundehvalpen Vega et kærligt hjem og opdrage hvalpen, så den er glad og tryg og ikke bange for at færdes i den store verden.

 

Lille hvalp gør en stor forskel

For familien er det blevet et fælles projekt, og familiens medlemmer skiftes til at opdrage og gå ture med Vega. Det var egentlig ikke planen, at familien skulle have hund lige nu, da de ikke var indstillede på at binde sig de næste mange år. Men pigerne ønskede sig inderligt en hund og ved et tilfælde faldt Birgitte over et opslag, hvor Dansk Blindesamfund efterlyste foderværter. Jesper lod sig derfor overtale med udsigt til den gode gerning.

”Vores drivkraft er, at vi ved, hvor vigtig en rolle førerhunde spiller. De gør en helt enorm forskel for blinde og svagsynede”, siger Birgitte Høier Sand, som i dag blev bekræftet i førerhundenes vigtige arbejdsindsats. Som kommende førerhund vil Vega i fremtiden blive et uundværligt hjælpemiddel, der skaber frihed og tryghed for mennesker med alvorligt synshandicap.

Familiens primære opgave er at lære hvalpen helt basale ting som at være renlig, gå pænt i snor, komme når de kalder og upåvirket færdes blandt andre mennesker og hunde. Derudover skal Vega også vænne sig til at køre i tog og bus, så den bliver tryg ved offentlig transport og vænner sig til liv og larm. Der er lidt vej endnu, men Vega er godt på vej. Hun er trods alt også kun syv måneder. Men med træning er familien slet ikke i tvivl om, at Vega i fremtiden bliver en god førerhund.

”Hun er meget lærenem og elsker at træne. Allerede nu er hun god til at finde kanter og rejsekortstandere, og så er hendes styrke, at hun arbejder koncentreret”, smiler Birgitte. Det sværeste bliver uden tvivl at aflevere Vega, når hun er klar til at begynde træningen som førerhund. For den pelsede guldklump er kun til låns.

”Det bliver hårdt at aflevere Vega, men vi har hele tiden været indstillet på, at vi skal af med hende igen. Derfor er vi også lidt forbeholden for at binde os for meget”, siger Sille, mens Lærke supplerer.

”Det gør også en forskel, at vi ved, at den kommer et godt sted hen, hvor den gør en forskel”.

Førerhundekalender 2021

Udover at skabe synlighed omkring den frihed og tryghed, som førerhunde hver dag bidrager med for blinde og stærkt svagsynede, blev der også uddelt stakkevis af førerhundekalendere. Smilene var derfor brede og glæden stor, da forbipasserende fik tilbudt Dansk Blindesamfunds nye førerhundekalender for 2021. Udover at være praktisk indeholder den 12 søde billeder af hvalpe, der er udset til at blive førerhunde. Hvert år udsender Dansk Blindesamfund førerhundekalenderen som symbol på den store forskel, førerhunde hver dag udfører for mennesker med synshandicap.

En ting er helt sikkert, det var nogle trætte brugere og førerhunde, der vendte snuden hjemad efter nogle aktive timer i Aalborg by.

Kilde: Dansk Blindesamfund

DN Isolering
Kai-Berntsen
Vivabolig
Tømrermester Thomas Aaby