Hotel Phønix
Jutlander Bank
Bøgsted A/S

Af Tobias Bøgeskov, Byrådsmedlem (S) i Aalborg Kommune

Den 21. marts 2017 skrev jeg som byrådskandidat artiklen: ”Unge skal have gratis psykologhjælp” i Piopio, hvor jeg lagde stor vægt på, at det aldrig skal være dankortet, som skal bruges for at komme på fode igen, men sygesikringskortet. Det mener jeg fortsat, også som nuværende byrådsmedlem i Aalborg Kommune. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi Aalborg Kommune fra 2020 og fremefter har investeret i vores eksisterende gratis psykologhjælps tilbud, Ungerådgivning samt rådgivningstilbuddet Headspace Aalborg.

Det er nødvendigt i en tid, hvor udviklingen desværre kun går en vej, og det er nedad. Faktum er, at 40% af unge kvinder mellem 16-24 år slår ud med det højeste stressniveau i Den Nationale Sundhedsprofil, ca. 10 % af alle 15-årige har nu mindst én psykisk diagnose, næsten halvdelen af alle 19-årige kvinder har været til konsultation hos en psykolog i deres liv, og knap 1/5 (18%) af alle unge har et dårligt mentalt helbred. Det kommunale sundhedssystem (som egentlig burde være forebyggende) kan ikke fortsætte med at symptombehandle alle de unge, som får et dårligt mentalt helbred, når pengene fra staten ikke følger med.

Og selv hvis pengene fulgte med, så er det heller ikke tilfredsstillende at bruge så mange penge på at symptombehandle så mange unge med et dårligt mentalt helbred. I stedet bør vi rette fokus på, hvordan vi kan undgå, at flere og flere får et dårligt mentalt helbred. Det kan konkretiseres til, at vi skal have fundet vaccinen til at vende udviklingen fremfor at blive ved med at give de unge panodiler, som virker smertestillende for en stund, men ikke stopper den store udvikling i antal.

Selvom vi ikke har evidens for at kunne sige med 100% sikkerhed, hvad årsagen er, så er vi nødt til at se på det samfund vi lever i, og ændre på nogle strukturere i vores uddannelsessektor og sundhedssektor. Det nytter ikke at symptombehandle, vi skal jo have stoppet udviklingen, ellers springer der snart en bombe under vores velfærdssamfund.

Tobias Bøgeskov
Byrådsmedlem (S) i Aalborg Kommune
Stormgade 11, 9000 Aalborg
Tbe-byraad@aalborg.dk

DN Isolering
WashnGo
AKKC Mama Mia
Vivabolig