Kaffebaren
Springeren
Faarup skovhus
Suvo

Forsvaret er hele Danmarks – ikke kun forsvarsministerens

Af MAJA TORP, folketingsmedlem (V) og medlem af Aalborg Byråd

Aalborg er Danmarks største garnisonsby. Med tusinder af ansatte på både Aalborg Kaserne og Flyvestation Aalborg er Aalborg med i forreste række, når Danmark stiller i verdens brændpunkter og kæmper for de liberale frihedsrettigheder.

De frihedsrettigheder, som er grundlaget for Danmarks grundlov – og for verdens vestlige demokratier.

Det er soldater og ansatte fra Aalborg, der er med i forreste række og i talrige servicefunktioner for at det danske forsvar kan yde den vigtige indsats, som vi af vores allierede får så megen ros for.

Det er en sandhed, som gør mig særlig stolt over at bo i Aalborg.

Men jeg er også bekymret over, at Danmarks forsvarsminister de seneste måneder – desværre med opbakning fra statsministeren –  degraderer det danske forsvar.

Det er det, der sker, når man taler forsvaret ned i stedet for at fremhæve forsvaret for dets vigtige funktioner og de markante præstationer, forsvaret leverer både hjemme og på svære missioner over hele kloden.

Man degraderer forsvaret, når man sidestiller forsvaret og forsvarschefen med enhver anden styrelse – og indskrænker forsvarschefen og forsvarets ret til at udtale sig og at rådgive Folketinget uden at regeringen og forsvarsministeren har kigget forsvarsledelsen over skuldrene og haft mulighed for at politisere med de råd, som Folketinget modtager fra forsvaret.

Forsvarschefen er firestjernet general og øverstbefalende for Danmarks væbnede styrker. En af forsvarschefens mest centrale opgaver er at give hele Folketinget militærfaglige råd og anbefalinger.

Vi har med den nuværende socialdemokratiske regering desværre set en række eksempler, der viser, hvor skadeligt det er, når en minister detailstyrer forsvaret og kontrollere forsvarschefen og hans kommunikation meget nøje.

Det kan i sidste ende præge det militærfaglige beslutningsgrundlag og politisere forsvarschefens rolle. Det er uhensigtsmæssigt, og det skal der laves om på.

Det nedbryder både inden for og uden for forsvaret respekten for forsvarets ledelse. Der er brug for det modsatte.

Venstre foreslår derfor at forsvarschefen igen får driftsansvaret for forsvaret. Herunder den overordnede planlægning, økonomistyring og styring af ressourcer i forsvaret.

Det forsvandt i 2013, da et smalt rødt flertal under den daværende socialdemokratiske regering ændrede på Forsvarets organisering. Det var allerede dengang en markant svækkelse af forsvarschefen.

Med den nuværende socialdemokratiske regerings ønske om at detailstyre og kontrollere alle dele af det danske samfund, må Folketinget trække en streg i sandet og ændre Forsvarets organisering igen.

Forsvaret er hele Danmarks – ikke kun forsvarsministerens.

Suvo
WashnGo
Vivabolig
Kaffebaren