Bøgsted A/S
JobConnection
Art By Me
Hjallerup VVS

Jeg vil gerne starte med at sige, at jeg er vegetar, men det gør mig ikke hævet over andre, som spiser kød, på nogen måde. Jeg kunne også rigtig godt selv tænke mig at spise udelukkende plantebaseret, og gør det så meget så muligt. Men da jeg stadig bor hjemme ved mine forældre, kan det være lidt problematisk.

 

Mange undervurderer, hvor meget landbruget belaster miljøet. Hvis man regner det hele med fra start til slut, udgør dansk landbrug i dag 33% af danmarks samlede co2 udledning. Det er altså rimeligt meget. Det er især oksekødsproduktionen,  der er værst. EN ko udleder årligt 120 kg metangas, hvor imod at et menneske kun udleder 0,12 kg. Oksekød er en af de værste klimasyndere, vi har i dag.

 

Jeg kan godt se, at det er meget problematisk, hvis vi alle skulle blive veganere med det samme. Det ville ikke kunne lade sig gøre, medmindre man gjorde produktionen af animalske produkter ulovligt. Lige nu virker det heller ikke som om, at det er noget politikerne har særligt meget lyst til. Det er dog meget positivt, at politikerne har sat mere fokus på området end tidligere. Hvor de faktisk nu diskuterer emnet. Men jeg mener ikke, at det diskuteres nok. Mange partier vælger i stedet at fokusere på co2 udledningen i transportsektoren. Det er selvfølgelig også dejligt, men produktionen af animalske produkter er lige så vigtig, hvis ikke vigtigere.

 

For utroligt mange er det svært at forholde sig til. For de har altid spist kød. Det er en tradition, at man spiser kød. For hvad skulle man gøre til jul uden flæskesteg, eller sommeraftenerne uden grillpølser, eller fredag aften uden en god hakkebøf? Men tag det fra mig, det handler bare om at lave en lille smule om på ens vaner. Jeg beder heller ikke om, at alle skal give alt kød, mælk og æg op 100%, det har jeg ikke engang selv gjort. Men altså, til en start kunne man stoppe med at spise oksekød. Eller holde en kødfri dag, eller købe plantemælk i stedet for komælk. Alle skridt på vejen tæller. Og jeg lover, at man får det langt bedre med sig selv, når man ved, at det man spiser, ikke har været i live engang, og ikke er med til at ødelægge naturen.

 

Hvis det er svært at se problemet fra det perspektiv, så se det fra et sundhedsperspektiv. “Cancer Counsil” anbefaler, at man ikke spiser 700 gram rød kød om ugen. Ellers er man i større risiko for at få kræft. WHO’s studier viser, at det ikke er om du køber dit kød forarbejdet, hos den lokale slagter, i supermarkedet eller udlandet, der gør udslaget. Men fordi der sker nogle processer, når kødet bliver lavet, der danner nogle kemikalier, der kan give kræft. Kød er også en af de store syndere, når det kommer til overvægt og diabetes, grundet alt det fedt det indeholder. Jeg vil klart anbefale at gå på WHO’s hjemmeside og læse mere om det. Eller se youtube dokumentaren “What the health”.

Bøgsted A/S
JobConnection
Art By Me
Hjallerup VVS