Poul Erik Bech – Sofiendalen
Jutlander Bank
Bøgsted A/S

Gør efterjulen grønnere: Aalborgensisk haveekspert guider til genbrug af juletræet

 

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de aalborgensiske hjem. Det behøver dog ikke være spild, når du smider træet ud – få fire gode råd til genbrug fra lokal haveekspert.

”Aldrig har det vær’t så grønt, aldrig har det vær’t så kønt”. Sådan synger vi, når vi juleaften går rundt om juletræet. Men når julen er overstået, og december lakker mod enden, er træet sjældent hverken grønt eller kønt længere.

Det betyder dog ikke, at du skal smide det ud. Der findes nemlig mange måder at genbruge det afskårne grantræ på. Det fortæller Henrik Christiansen, der er centerchef hos Plantorama i Aalborg.

– Er man ikke hoppet med på vognen med plastikjuletræer eller træer i potter, kan man sagtens tænke på miljøet alligevel. Det afskårne træ kan nemlig genbruges på flere måder.

 

Fire råd til genbrug

Vil du gøre julen grønnere og mere bæredygtig, deler Henrik Christiansen fire gode råd til genbrug af juletræet:

  1. Genbrug grenene

Grenene fra juletræet er perfekte til at beskytte havens planter mod både frost og skarp vinter- og forårssol. Læg et lag blade henover planterne, og brug herefter grangrenene, som du klipper af helt inde ved stammen, til at holde på bladende.

  1. Genbrug nålene

Nålene fra grantræet giver en lettere jordstruktur, som mange planter har godt af, for eksempel rhododendron. Ryst træet fri for nåle, og saml også gerne de nåle, der er drysset fra træet i juledagene, og bland det i jorden i dine havebede. Nålene kan også bruges i madlavning – men kun, hvis dit juletræ er økologisk.

  1. Genbrug stammen

Juletræets stamme kan både bruges til brænde og flis til havebedene. Men du kan faktisk også glæde havens dyr med stammen. Skær et stykke af den, og bor to huller, som du fylder med størknet fedt, for eksempel palmin, blandet med havregryn, nødder og frø. Hæng skiven op i et træ, og du har en foderautomat til havens små fugle.

 

  1. Genbrug hele træet på én gang

Har du ikke have, eller vil du gerne af med hele juletræet på én gang, tilbyder de fleste større byer afhentning af juletræer med storskrald, og du kan også aflevere dit træ på genbrugsstationen. Så er du sikker på, at træet bliver genbrugt korrekt. Nogle byer har også særlige projekter med brugte juletræer – for eksempel kan man i nogle kystbyer aflevere juletræer til kystsikring.
Kilde: Plantorama

DN Isolering
WashnGo
AKKC Mama Mia
Vivabolig