Kaffebaren
Nordjyske Bank
Faarup skovhus
Nordjysk Motor Co.

Få øko-køernes forårsdans hjem i stuen

På søndag er det Økodag – den dag hvor de økologiske køer lukkes på græs. Man kan følge med på skærmen, når 160 forårskåde køer bliver lukket ud af stalden kl. 12.

For anden gang i træk må de økologiske køer undvære tilskuerne, når de på søndag, den 18. april, kommer ud på græs. Grundet corona-restriktionerne bliver det heller ikke i år muligt at besøge en gård og se køerne løbe og hoppe ud fra stalden, hvor de har tilbragt vinteren. Til gengæld kan man komme helt tæt på dyrene hjemme i sofaen, hvor man på skærmen kan følge en direkte sending fra Vildbjerg i Vestjylland, når landmand Preben Madsen kl. 12 åbner stalddørene for sine 160 økologiske malkekøer.

”Det er super ærgerligt, at vi heller ikke i år kan invitere danskerne ud på gårdene, for det er en unik oplevelse at komme ud og opleve en gård og med egne øjne se køerne blive lukket ud. Derfor glæder vi os selvfølgelig også rigtig meget til næste år, når det forhåbentlig igen bliver muligt” siger projektleder for Økodag, Malene Jensen, Økologisk Landsforening.

”Med live sendingen har vi valgt at holde fast i, at noget trods alt er, som det plejer at være – nemlig at de økologiske køer kommer ud på græs om foråret. Det er et vigtigt budskab at få ud.”

Malene Jensen håber, at rigtig mange – især børnefamilier – vil følge med i live transmissionen eller se filmen på et senere tidspunkt. Sidste år kiggede 6.000 danskere med på skærmen, da Økodagen blev transmitteret live, og siden er filmen blevet vist 78.000 gange.

Motor Mille besøger Prebens gård

Mens køerne venter på at komme ud, kan man allerede nu kigge indenfor på Preben Madsens gård, hvor de 160 køer leverer mælk til Arla. På hjemmesiden ØKODAG ligger flere videofilm, hvor Mille Gore, bl.a. kendt som ’Motor Mille’ fra DR’s børnekanal Ramasjang, besøger gården. I videoerne fortæller Preben Madsen lidt om køerne og deres hverdag, og hvorfor det er godt at lade kokasserne ligge ude marken. På fodergangen i stalden underviser Mille Gori desuden i tre ’øko-danse’, så man kan være klar til at danse foråret ind.

Populært udflugtsmål

Inden corona-krisen satte en stopper for stort set alle arrangementer, havde Økodag udviklet sig til en populær forårsudflugt for børn, forældre og bedsteforældre. Første gang arrangementet blev afholdt i 2005 mødte ca. 10.000 gæster op for at se de økologiske malkekøer blive lukket på græs en søndag i april; i 2019, da arrangementet senest kunne afvikles normalt, var over 200.000 danskere på besøg på 59 gårde fordelt over hele landet.

I år har en enkelt dansker fået en speciel invitation til at overvære øko-køernes forårsdans: Fødevareminister Rasmus Prehn besøger Ny Lundgård i nærheden af Tjele, hvor gårdens 80 økologiske køer leverer mælk til Thise Mejeri.

Økodag arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them og Gläserne Meierei.

Økodag kan blandt andet følges her:

ØKODAG

Facebooksiden I LOVE ØKO

samt på Facebooksiderne ARLATHISE og NATURMÆLK

DN Isolering
WashnGo
Vivabolig
Kaffebaren