Kaffebaren
Nordjyske Bank
Faarup skovhus
Suvo

Flere undersøgelser konkluderer, at flere børn bliver nærsynede. Den primære årsag til den øgede nærsynethed er mere skærmtid. Opdages nærsynethed ikke, kan det gå ud over barnets velvære og give hovedpine og koncentrationsbesvær. Hos Louis Nielsen i Brønderslev oplever man samme tendens. Derfor giver ejer og chefoptiker Birgitta Kunckel råd til, hvordan du kan spotte nærsynethed hos dit barn og være med til at forebygge det

Birgitta Kunckel, der er ejer og chefoptiker hos Louis Nielsen i Brønderslev, ser flere og flere børn med nærsynethed. Men det kan faktisk forebygges.
– Vi ser en stor stigning af børn med nærsynethed, fortæller Pernille Lindhardt Steiness, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.

Hos Louis Nielsen Brønderslev oplever ejer og chefoptiker Birgitta Kunckel også flere og flere børn, der klager over deres syn.

– Vi har samme fornemmelse her i butikken. Jeg synes, vi ser flere børn, der har problemer med synet og det skyldes ofte nærsynethed. Nærsynethed kan afhjælpes med briller, men vi vil gerne informere om, at nærsynethed faktisk kan forebygges, fortæller Birgitta Kunckel.

Flere undersøgelser bekræfter chefoptikerens oplevelse. Hvert femte barn i Danmark er i dag nærsynet, og meget tyder på, at det tal vokser med tiden*. Årsagen er den øgede skærmtid, der samtidig kan betyde, at børnene leger mindre ude.

Flere timer foran skærmen
Et studie fra 2021 foretaget af forskere fra Hong Kong viser, at Corona-pandemien har skubbet yderligere til stigningen i nærsynethed. Her fandt forskerne, at næsten 10 % af børnene var blevet mere nærsynede under pandemien. 709 børn var med i undersøgelsen**.

– Det viser med al tydelighed, som vi ved, at der er en direkte sammenhæng mellem øget skærmtid og udviklingen af nærsynethed, fortæller Pernille Lindhardt Steiness.

Forskerne benyttede et spørgeskema som en del af undersøgelsen, som viste, at børnene brugte 68 procent mindre tid udendørs end før. Før pandemien brugte børnene i gennemsnit en time og et kvarter, mens de kun brugte 24 minutter udendørs under pandemien.

Det er de mange timers nærarbejde foran skærmen, der forårsager problemet. Øjet har brug for at se på forskellige afstande, for at kunne udvikle sig. Hvis dette ikke sker regelmæssigt, vil det kunne medvirke til at øjet skal korrigeres med briller.

Nærsynethed kan forebygges
Birgitta Kunckel giver råd til, hvordan man kan minimere risikoen for nærsynethed.

– Vi anbefaler at give børnene en pause fra skærmen, fordi det er øjnenes konstante nærarbejde, der kan lede til nærsynethed. Øjnene har godt af at blive brugt på forskellige afstande, så de udvikler sig, fortæller hun.

Pauser fra skærmen
Børn der bruger meget tid foran deres telefon, computeren eller fjernsynet, og ikke får trænet deres øjne ind imellem, har en øget risiko for at blive nærsynet senere i livet. Men udendørsleg og bevægelse viser sig at være den bedste ”medicin” mod nærsynethed. Så derfor er det vigtigt, at dit barn kommer ud i den friske luft.

Giv øjnene et hvil
Det er vigtigt, at børns øjne får regelmæssige pauser, hvor de flytter blikket væk fra skærmen og fokuser på andre genstande, som er placeret på længere afstand. Barnet kan for eksempel kigge ud ad vinduet et par minutter. Ved at fokusere på genstande, som er længere væk, slapper øjet af, og øjnene får en lille pause.

Udendørs leg træner øjnene
Der skal ikke mere end to timers udendørsleg til om dagen for at beskytte dit barn mod nærsynethed. Det gælder uanset, hvad barnet laver resten af dagen – om det sidder med sin telefon, ser fjernsyn, spiller på computer eller læser. Det kan derfor være en god ide at få fastlagt nogle rutiner omkring dit barns læsning, telefonbrug og computerspil, så øjnene også får en dosis naturligt lys.

Flere tegn på nærsynethed
Disse symptomer kan være tegn på nærsynethed:

  • Barnet holder bogen tæt til ansigtet under læsning
  • Barnet sætter sig helt tæt på tv eller computer
  • Barnet har røde, irriterede øjne
  • Barnet gnider sig meget i øjnene
  • Barnet klager over hovedpine
  • Barnet holder hånden for det ene øje for at fokusere på ting
  • Barnet drejer hovedet, så det kun ser på ting med det ene øje

Hvis barnet oplever flere af disse symptomer vedvarende, anbefaler Louis Nielsen at få foretaget en synstest hos en øjenlæge eller en optiker.

Suvo
WashnGo
Vivabolig
Kaffebaren