Hotel Phønix
Jutlander Bank
Bøgsted A/S

Foredrag: Frank Aaen: Den Kolde Krig set fra venstrefløjen

 

Tirsdag 28. januar 2020 kan du på Comwell Rebil Bakker møde forhenværende folketingsmedlem for Enhedslisten, Frank Aaen, hvor han vil fortælle om Den Kolde Krig set fra venstrefløjen.

Selvom der ikke var egentlige krigshandlinger, så var spændingerne mellem USA på den ene side og Sovjetunionen på den anden med til at styrke frygten for, at det på et tidspunkt ville udvikle sig til en egentlig krig.

En af de centrale spilledere i den danske fredsbevægelse under Den Kolde Krig var netop Frank Aaen, der blandt andet var politisk redaktør for den kommunistiske avis Land og Folk i årene 1986-1989.

Dengang blev fredsbevægelsen anklaget for at både at være udansk og gå russernes ærinde.

”Men vores mål var at bremse oprustningen og fremme fred. Og det lykkedes jo på mange måder i mange år,” fortæller Frank Aaen.

Under foredraget kommer Frank Aaen med flere interessante historiske vinkler på Den Kolde Krig, og han deler personlige anekdoter fra et langt politisk liv, som igennem mange år var præget af netop Den Kolde Krig.

Han trækker desuden tråde op til nutiden, hvor de politiske spændinger mellem Øst og Vest igen er tiltagende.

”Nu er der igen kommet gang i oprustningen og vigtige nedrustningsaftaler bliver revet i stykker. Så der er brug for at styrke modstanden mod krig,” mener Frank Aaen, der trods sin afgang fra Folketinget, stadig er politisk aktiv.

 

En del af foredragsrække

Foredraget med Frank Aaen indgår i en række af foredrag, som Nordjyllands Historiske Museum afholder frem mod åbningen af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigs Museum. Tidligere har blandt andet generalløjtnant Kjeld Hillingsø, politiker Holger K. Nielsen samt tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen holdt koldkrigsforedrag.

Koldkrigsanlægget REGAN Vest blev opført i Rold Skov i årene 1963-1968, og det fungerede frem til 2003, hvor trusselsbilledet og forudsætningerne havde ændret sig så meget, at det blev lagt i dvaledrift. I tilfælde af, at Den Kolde Krig blev varm, var REGAN Vest tiltænkt som ophold for regering, centrale embedsmænd og repræsentanter for kongehuset. Det var det danske demokratis sidste bastion, og faldt REGAN Vest, faldt Danmark.

Indretningen i den 5.500 m2 store bunker er en tidslomme fra Den Kolde Krig, og Nordjyllands Historiske Museum ser frem til at åbne anlægget for offentligheden i efteråret 2021.
Om Frank Aaen

  • Formand for Kommunistiske Studenter 1977-82
  • Politisk redaktør, Land og Folk, 1986-1989
  • Medlem af DKP’s Centralkomité og forretningsudvalg frem til 1990
  • Freelanceøkonom, 1990-1992
  • Økonom og sektionsleder, Det Kommunale Kartel, 1992-1994
  • Medlem af Folketinget 1994-2001 og 2005-2015
  • Statsrevisor fra 1. oktober 2018

 

Hvornår
Tirsdag 28. januar 2020 kl. 19:00-21:00

Varighed
To timer

Billetpris
125 kr. inkl. 10 kr. i online administrationsgebyr.
Billetprisen er inkl. kaffe og kage.

Hvor
Comwell Rebild Bakker
Rebildvej 36
9520 Skørping

Billetter
Se om der er billetter til arrangementet her
Du kan også købe billet på Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg.

Bemærk venligst
Købte billetter refunderes ikke
Museet forbeholder sig ret til at afvise gæster, der ikke har gyldig billet.

Kilde: Aalborg Historiske Museum

DN Isolering
WashnGo
AKKC Mama Mia
Vivabolig