Nordjysk ride- og Islænderudstyr
JobConnection
Datamarked artikel banner
Printereksperten

Gældsrådgivere: Pas på dyre lån til julegaver

 

Mangler du at købe de sidste julegaver, men kniber det med at få råd? Så tænk dig om en ekstra gang, hvis du overvejer at låne pengene. Sådan lyder advarslen fra gældsrådsrådgivningen På Fode Igen, som bl.a. har en afdeling i Café Parasollen i Aalborg.

 

– Vi oplever ofte, at mennesker grundlagde deres store gæld ved at optage et dyrt sms- eller kviklån, fx til julegaver. Hvis folk ikke kan betale lånet tilbage, optager de måske nye lån til at lappe hullerne i økonomien. Dermed kører en ond spiral, og gælden eskalerer, siger jurist og projektleder June Crondahl fra gældsrådgivningen På Fode Igen, som på landsplan yder gratis hjælp til knap 2000 mennesker årligt.

Før du låner
June Crondahl har et vigtigt råd til mennesker, der overvejer at låne penge:

– Du skal altid undersøge, hvad den årlige omkostningsprocent – også kaldet ÅOP – er. Den er nemlig udtryk for, hvad det reelt koster at låne pengene. Måske er renten lav, men der kan komme forskellige gebyrer oveni. Dermed løber de samlede renter og gebyrer måske op i 35 procent om året, siger June Crondahl.

Få gratis rådgivning
Mennesker, som har mistet overblikket over deres økonomi og gæld, kan få gratis rådgivning over hele landet hos På Fode Igen, som blandt andet har en afdeling i Café Parasollen, Boulevarden 19, 9000 Aalborg. Tidsbestilling på 2115 6019. Det er også muligt at få telefonrådgivning eller på www.ungøkonomi.dk (åben for alle under coronakrisen – ikke kun unge).

Rådgivning udføres af frivillige fagpersoner, som kan hjælpe med at skabe overblik over økonomien og lægge et budget. De kan også vejlede om gældsomlægning, prioritering af kreditorer og give spareråd. Hvis man har lyst til at blive frivillig rådgiver et par timer hver anden uge, kan man også kontakte På Fode Igen.

 

Søg julehjælp
BabySam og KFUM’s Sociale Arbejde tilbyder i år børnefamilier julehjælp i form af gavekort på 500 kroner. Man kan søge om hjælp på www.babysam.dk/voresjul

 

DN Isolering
Kai-Berntsen
Det Hemmelige Teater
Bilhuset Biersted A/S