Nordjysk ride- og Islænderudstyr
Jutlander Bank
Faarup skovhus
Garant Brønderslev

Lørdag 29. august holder arkæologerne åben udgravning ved jernaldergravpladsen i Vaarst. Her er der masser af aktiviteter for hele familien – man kan fx prøve at gå med metaldetektor eller støbe sine egne jernaldersmykker. Foto: Nordjyllands Historiske Museum


For hele familien: Åben udgravning i Vaarst

 

Prøv en metaldetektor, støb egne jernaldersmykker og meget andet

 

Arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum er netop nu i gang med at udgrave en gravplads ved Vaarst, som vurderes til at have indeholdt flere hundrede grave fra jernalderen. Lørdag 29. august inviterer de til åben udgravning for hele familien, hvor du blandt andet kan prøve en metaldetektor, støbe dine egne jernaldersmykker eller få en snak med arkæologerne, mens de graver.

 

Allerede fra kl. 10 kan man opleve aktiviteter, som fanger både børn og voksnes interesse. De senere år er det blevet mere og mere populært at gå rundt med en metaldetektor og finde gamle genstande i jorden – det var netop sådan, at gravpladsen her blev opdaget – og til den åbne udgravning kan man sammen med Nordjysk Detektorforening prøve at gå med metaldetektor.

 

Der er også mulighed for at prøve arkæologens arbejde ved fx at solde jord og måske være heldig at finde potteskår, man kan støbe sine egne jernaldersmykker, og der er fremvisning af våben og kampteknikker med vikinger fra kampgruppen Ihwar.

Sidste år udgravede arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum 40 jordfæstegrave. I de fleste af dem har den gravlagte fået et eller flere lerkar med sig i døden. 29. august kan du møde arkæologerne og høre om deres arbejde i Vaarst.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Museet har i dagens anledning genskabt en jernaldergrav, så man kan se, hvordan menneskene blev begravet, og hvad de fik med sig i graven. I løbet af dagen vil der også være rundvisninger for interesserede, hvor områdets historie ridses op, de nyeste fund præsenteres, og hvor man får de foreløbige tolkninger af, hvordan det hele skal ses i en større sammenhæng. Ved udgravningen er der opstillet en container, hvor man kan se en lille udstilling om gravpladsen.

 

Man kan komme til åben udgravning fra kl. 10 til kl. 14, og der er gratis adgang for alle. På dagen får museet hjælp fra Vaarst-Fjellerad Boldklub, som sælger mad og drikke.

 

Vaarst – et vigtigt område i jernalderen

Gravpladsen ved Vaarst blev opdaget af den lokale metaldetektorentusiast Anders Bryder, der med sin metaldetektor fandt en stor mængde fine jernaldersmykker, som han efterfølgende indleverede til museet.

 

I både 2019 og 2020 har arkæologer været i gang med at afdække og udgrave området, hvor det har vist sig, at flere hundrede mennesker fra jernaldersamfundets elite blev begravet. De flere hundrede grave kan dateres til årene 200-550 e.Kr., og de stammer dermed fra overgangen mellem ældre og yngre jernalder, som er en af danmarkshistoriens mest voldelige og turbulente perioder.

Udgravningen ved Vaarst har allerede vakt stor interesse blandt både lokale og folk længere væk. Lørdag 29. august er der åben udgravning, hvor man blandt andet kan møde arkæologerne og høre mere om gravpladsen og de fund, der er gjort. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Fundet af gravpladsen kaster derfor nyt lys over et spændende og dramatisk kapitel i danmarkshistorien – nærmere bestemt tiden lige før Danmark blev et samlet rige. Gravpladsen vidner om, at området ved Vaarst var et vigtigt magtcentrum i netop den periode.

 

Kilde: Nordjyllands Historiske Museum

DN Isolering
Kai-Berntsen
Det Hemmelige Teater
Bilhuset Biersted A/S