Bosætning Jammerbugt
Jutlander Bank
Datamarked artikel banner
Garant Brønderslev

Nyt produktionsanlæg til bygas i Nørresundby

Juleaften 1854 blev den første bygaslygte tændt i Aalborgs gader. Dermed var den nordjyske hovedstad en af de første danske byer med gadebelysning. Selv om vi i dag mest forbinder bygas med madlavning, ser Aalborg Forsyning fortsat muligheder i energiformen. Derfor indviede de torsdag 22. oktober 2020 et nyt og fremtidssikret produktionsanlæg til bygas i Nørresundby.

 

Bygas bliver især brugt til madlavning i private boliger, men også mange restauranter i det centrale Aalborg og Nørresundby har bygas i køkkenet. Aalborg Forsyning leverer desuden gas til et lokalt bryggeri og til saunaerne i Vestre Fjordpark og Svømmeland i Nørresundby Idrætscenter. “Husejere har desuden mulighed for at etablere et stik i haven og koble gasgrillen og terrassevarmeren på bygas. Dermed slipper de for kolde bøffer og for at fryse på de kølige sommeraftner – og ikke mindst for bøvlet med at skulle købe og skifte gasflasker,” fortæller vicedirektør i Aalborg Forsyning, Jesper Høstgaard-Jensen.

 

Senest er flere boligforeninger i Aalborg begyndt at tilbyde tørretumblere på bygas i fællesvaskeriet. “Det kan være svært at tørre sit tøj, når man bor i lejlighed, uden det går ud over indeklimaet. Gas-tørretumblere er både hurtige og effektive. Samtidig er det billigere at bruge bygas end el til tørretumbleren. Selvom tørresnoren stadig er den mest bæredygtige løsning, er bygas bedre for klimaet end en elektrisk tørretumbler,” siger bestyrelsesformand i Aalborg Forsyning, Lasse Olsen. Enkelte boligforeninger har etableret gasgrill på bygas i forbindelse med de fælles udendørsarealer. Og som noget nyt er Aalborg Forsyning begyndt at se på mulighederne for at bruge gasvarmepumper. De kan fungere ligesom et køleskab og bruges, hvor der er behov for køling.

 

Bedre mulighed for grøn bygas i fremtiden

“Bygasproduktionen i Aalborg Forsyning er i dag baseret på fossil naturgas, men frem mod 2030 omstiller vi produktionen til at anvende bionaturgas. Det er det nye produktionsanlæg i Nørresundby klar til,” fortæller Jesper Høstgaard-Jensen. Han fortsætter: “Bionaturgas er CO2-neutral og bliver produceret af biogas fra husdyrgødning, spildevandsslam og organisk affald fra husholdninger og industri.”

 

Bionaturgas kan købes via Energinets certifikatordning, men Aalborg Forsyning undersøger også andre alternativer – fx anvendelse af biogas fra rensningsanlæg eller ejerskab i biogasanlæg.

 

Øger forsyningssikkerheden

Det nye produktionsanlæg erstatter et gammelt ved brolandingen i Nørresundby. Anlægget er klar til at producere fremtidens bygas, men det moderne anlæg øger også forsyningssikkerheden for Aalborg Bygas A/S’ ca. 8.000 kunder. Anlægget er via en rørledning på Limfjordsbroen forbundet med bygasnettet i Aalborg. Aalborg Bygas A/S sælger ca. 1,2 millioner kubikmeter bygas om året.

 

Fakta

1854 – Det danske Gaskompagni opførte byens første bygasværk ved Nyhavn.

1904 – Produktionen flyttede uden for byen til det – dengang – øde område ved Gasværksvej.

1911 – Aalborg kommune overtog anlægget.

1965 – Et moderne “benzinanlæg” erstattede den kulbaserede teknologi.

1989 – Naturgas og luft kunne erstatte benzin. Dermed var bygassen ikke længere giftig.

2007 og 2009 – Det meste af produktionen blev omstillet til den mindre energikrævende produktionsform, hvor trykket fra naturgassen driver blandingen med luft.

Kilde: Aalborg Forsyning

DN Isolering
Kai-Berntsen
Det Hemmelige Teater
Tømrermester Thomas Aaby