Nordjysk ride- og Islænderudstyr
Springeren
Datamarked artikel banner
Printereksperten

Dagrofas butikker giver dig sammen med UNICEF muligheden for at vælge et sjovt og velgørende alternativ til marcipangrisen. Årets mandelgave fra UNICEF støtter ikke bare de mest udsatte børn, der har brug for ekstra hjælp, den indeholder også en ældgammel leg, der kan krone vinderen konge eller dronning af juleaften.

Årets Mandelgave fra UNICEF, der forhandles i MENY, SPAR og Min Købmand, er et velgørende alternativ til de traditionelle mandelgaver. Når den heldige vinder åbner æsken fra UNICEF, er værdien af gaven allerede delt til de mest udsatte børn i hele verden, der får f.eks. vintertøj, vacciner, varme tæpper, mad og rent vand.

Men æsken gemmer også på noget andet – en blå sløjfe, der giver vinderen ret til at bestemme over selskabet resten af juleaften

– Det er et hyggeligt supplement til juleaftenens mandeljagt, men vigtigst af alt støtter man verdens udsatte børn, når Mandelgaven ender i indkøbskurven. Derfor er vi meget glade for samarbejdet med UNICEF og for at kunne være med til at støtte et vigtigt formål, siger Richo Boss, Kædedirektør for SPAR, Min Købmand og Let-Køb.

Det er helt op til vinderen selv, hvordan sejren og retten til at bestemme skal bruges. Måske skal der sættes et nyt opvaskehold, synges nogle bestemte sange rundt om træet, serveres en ekstra cognac eller noget helt fjerde. Denne tradition er inspireret af en leg, der kan føres tilbage til 1500-tallets franske aristokrati, hvor man til helligtrekonger puttede en bønne i festkagen og den, der fik bønnen, blev konge for en aften.

– Vi vil naturligvis gerne støtte op om UNICEFs store arbejde med at hjælpe udsatte børn, så derfor har vi valgt at tilbyde Mandelgaven i MENY-supermarkeder i hele landet. Det er en god måde at støtte et vigtigt formål på samtidig med, at familie og venner får et smil på læben, når jagten på mandlen sætter ind juleaften, siger Kenneth Holmen Pedersen, kædedirektør MENY.

Lige nu er der stort behov for støtte til verdens mest udsatte og sårbare børn, der som følge af Corona-krisen er ramt af akut fødevaremangel, manglende adgang til basale sundhedsydelser og vacciner, fattigdom og skolelukninger.

– 2020 blev et år, vi ikke lige glemmer. Et år proppet med udfordringer, bekymringer og afsavn. Er der noget at sige til, at vi alle har brug for lidt ekstra omsorg i år? Det har verdens mest udsatte børn også. Sammen kan vi nu give lidt ekstra til børnene, og hjælpe med at bekæmpe corona i de fattigere dele af verden, når en vaccine kommer og skal distribueres, udtaler Generalsekretær for UNICEF i Danmark, Karen Hækkerup.

Danskerne vægter det gode formål højere end gaver

Når danskerne juleaften sætter skeen i risalamanden, glemmer de alt om julefred, og det er alles kamp mod alle i jagten på mandlen og dermed mandelgaven. Men ifølge en undersøgelse fra 2019 foretaget af analyseinstituttet YOUGOV er det for hver 2. dansker netop jagten på mandlen og ikke selve mandelgaven, der er vigtig. Faktisk mener næsten hver 3. dansker, at selve mandelgaven er decideret overflødig og tæt på halvdelen af alle danskere svarer,at de gerne vil lade værdien af mandelgaven gå til et godt formål.

Fakta

’Årets Mandelgave’ fra UNICEF har været i handlen siden julen 2018.

Når du køber en mandelgave hos UNICEF, går pengene til at hjælpe udsatte børn i hele verden. Herunder kan du se et udpluk af, hvordan UNICEF har hjulpet børn i år

UNICEF kan redde 9 ud 10 børn, som lider af livstruende underernæring. Sidste år sørgede UNICEF for behandling af 4,9 millioner børn med alvorlig akut underernæring. Behandlingen består primært af beriget mælk og nærende nøddemos, og de fleste børn kommer sig helt i løbet af ca. tre uger.

UNICEF leverer vacciner til 45 procent af alle verdens børn. Rutinevaccination af børn forebygger hvert år mellem 2 og 3 millioner dødsfald blandt børn under 5 år. UNICEF spiller en hovedrolle i indsatsen med at få den kommende vaccine mod coronavirus distribueret til befolkningerne i lav- og mellemindkomst lande overalt i verden.

Sidste år hjalp UNICEF millioner af børn med at lære og få en

uddannelse. I år har UNICEF haft særligt fokus på at sikre alternative undervisningsformer til de mange udsatte børn, som har været hjemsendt – mange uden adgang til onlineundervisning.

Om situationen for verdens børn

Corona-pandemien har skabt en global krise helt uden sidestykke. Alle verdens børn – i alle aldre og alle lande – er ramt af krisen og har oplevet store forandringer og afsavn i deres liv. For mange børn bliver det godt igen, når vi er på den anden side af krisen. Men for verdens mest udsatte og sårbare børn får corona-krisen katastrofale konsekvenser for deres liv og fremtid:

 • Mere end 117 millioner børn bliver kastet ud i et liv i fattigdom i 2020.
 • Corona-krisen har skabt fødevaremangel i mange lande, og derfor vil op mod 36 millioner børn mangle mad i 2020. Antallet af alvorligt akut underernærede børn forventes at stige med 6,7 millioner, og som følge heraf risikerer 10.000 små børn at miste livet – hver måned!
 • 1,6 milliarder børn og unge har mistet vigtig skolegang under nedlukningerne – mange risikerer helt at droppe ud af skolen.
 • 1,2 millioner børn er i fare for at dø, fordi de ikke længere har adgang til lægehjælp og basale sundhedsydelser som vaccination.

Om undersøgelsen om danskernes forhold til mandelgaven

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for UNICEF. Der er i alt gennemført 1.003 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 23.-25. oktober 2019”. Undersøgelsesresultater i punktform.

 • For næsten halvdelen af alle danskere (48%) er det langt vigtigere at få mandlen end at få selve mandelgaven (20 %).
 • For 63 % procent af danskerne er traditionen med mandelkonkurrencen vigtig på juleaften.
 • Tæt på en tredjedel (32 procent) af den danske befolkning synes at mandelgaven i sig selv er en overflødig
 • Næsten halvdelen af danskerne (45 %) ville gerne lade mandelgaven gå videre til et velgørende formål.
 • De fleste danskere (62 %) er godt tilfredse med hvordan deres juleaften forløber.
 • En lille tredjedel (28 %) ville dog gerne ændre på nogle elementer, hvis de fik muligheden.
 • Ud af de 28 % der gerne vil ændre fordeles ønsker på disse områder: Mobilfri juleaften (35 %), En anden arbejdsfordeling, så flere deler ansvaret for de praktiske opgaver (31 %), antallet af sange, der synges om træet (24 %) og den måde gaverne omdeles på (21 %).
DN Isolering
Kai-Berntsen
Det Hemmelige Teater
Tømrermester Thomas Aaby