Hotel Phønix
Jutlander Bank
AKKC
Bøgsted A/S

Himmerland Boligforening er årets vinder af Bygherreprisen, som hvert år uddeles til en professionel bygherre, som har været i stand til at skabe merværdi for sine omgivelser på baggrund af den læren og viden som skabes i en byggeproces. Nordjyllands største boligorganisation vinder for deres metode Aalborg-modellen, som beror på samarbejdet mellem boligforening, kommune og lokalt erhvervsliv i renoveringen af det østlige Aalborg.

 

Bedømmelseskomiteen har været meget imponeret over Himmerland Boligforenings indsats for at tænke i helheder og potentialer. Foreningen har bredt bygherrerollen ud og nærmest redefineret, hvilke kræfter som kan sættes i værk, når man igangsætter byggeri. Direktør Ole Nielsen udtaler:

 

”Vi har været i gang siden 2008, så det er fantastisk at se mange års hårdt arbejde modtage sådan en hæder. Det er et skulderklap, som sendes videre til beboerne. Det er vigtigt at huske, at det er deres boliger vi snakker om, og dem der har oplevet de store forandringer på allernærmeste hold.”

 

Aalborg-modellen er udviklet i områderne Sundparken og Kildeparken i det østlige aalborg – en bydel som siden opførslen i 1970’erne har været omtalt som udsat og som nu har fået et fysisk og socialt løft, der har skabt mere sundhed, øget tryghed og en masse øvrige gevinster. Aalborg er den eneste større by i Danmark uden områder på regeringens ghettoliste, hvilket Ole Nielsen ikke er i tvivl om, at man især kan tilskrive Aalborg-modellen.

 

” Et veludført projekt er andet og mere end gode bygninger, og derfor har det været vigtigt med samarbejde. Når man gennem en årrække har renoveret for over 2 mia. kr., trækker det store veksler på et område, men vi må bare sige, at der har været en fantastisk vilje til at skabe en forandring i området. Både fra beboerne, det lokale erhvervsliv, foreningerne og kommunen har vi mærket en vilje til at det her skulle lykkes.”

 

Juryen har fokuseret på koordineringsevnen mellem de mange samarbejdspartnere, hvor Himmerland Boligforening har faciliteret en samlet udviklingsplan, hvor man har undgået siloskabelse og isolation af arbejdsprocesser. Aktive partnerskaber har skabt samarbejde med en lang række private og offentlige aktører til glæde for området som helhed. Netop det arbejde mener juryen kan inspirere andre udfordrede boligforeninger og områder i Danmark og vise vejen til sund byudvikling.

 

Prisen har været uddelt af Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben siden 2013, og sidste år blev den givet til Realdania By & Byg for projektet BLOX i København. Hos Himmerland Boligforening er man stolte over at komme med i dette selskab:

 

”Vores ansatte fortjener stor ros. Både projektgrupperne der har styret renoveringerne og det boligsociale arbejde, udlejningsafdelingen der har sikret at beboerne fik en god midlertidig bolig i genhusningsforløbet og driftspersonalet, der har hjulpet beboerne med stort og småt i hverdagen. Mange af vores tiltag har ikke været testet af andre tidligere, og derfor har det været en fornøjelse at se alt gå op i en højere enhed,” udtaler Ole Nielsen.

 

Der er stærke statistiske indikationer på, at kombinationen af det omfattende renoveringsarbejde og de sociale helhedsplaner har haft en yderst god effekt. Ser man på statistikker fra Landsbyggefonden og Danmarks Statistik er der fremgang at spore på alle de parametre, som regeringen vurderer boligområder på:

 

 • Den gennemsnitlige husstandsindkomst er steget med 19 procent mod omkring det halve i kommunen generelt
 • Antallet af kriminalretslige afgørelser i udvalgte kategorier er faldet med 53 procent
 • Karaktergennemsnittet i dansk og matematik for 9. kl.-elever er steget fra 4,1 til 6,5
 • Andelen af 20-24-årige, der har grundskole som højest fuldførte uddannelse og ikke er i gang med en uddannelse, er faldet fra godt en fjerdedel til 18,4 procent
 • Antallet af beskæftigede er steget fra 42,5 procent i 2011 til 45 procent.

 

Tidligere på året vandt Himmerland Boligforening Byplanprisen sammen med Aalborg Kommune, og dermed er det anden gang i år, de kan løfte et trofæ. Byplanprisen blev ligeledes tildelt på baggrund af samarbejdet omkring renoveringen af det østlige Aalborg.

 

FAKTA

Himmerland Boligforening har det seneste årti oplevet en sand prisregn:

 • 2012: Aalborg Kommunes Arkitekturpris
 • 2013: Aalborg Kommunes Arkitekturpris
 • 2014: Aalborg Kommunes Arkitekturpris
 • 2015: Aalborg Kommunes Arkitekturpris
 • 2015: Betonelementprisen
 • 2015: Årets Byggeri i Danmark
 • 2016: Aalborg Kommunes Arkitekturpris
 • 2016: Architecture of Necessity
 • 2017: Aalborg Bæredygtighedspris
 • 2017: Aalborg Kommunes Arkitekturpris
 • 2017: RENOVER Prisen (nominering)
 • 2019: Byplanprisen sammen med Aalborg Kommune
 • 2019: Bygherreprisen
 • 2019: Foreningen for Byggeriets Samfundsansvars Jubilæumspris (nominering)
Folmer Olsen
Tommy Telt
Vivabolig
Tømrermester Thomas Aaby