Kaffebaren
Springeren
Faarup skovhus
Suvo

Ingen har for alvor udfordret Socialdemokratiet og borgmester Thomas Kastrup-Larsen. Alt tyder på, den socialdemokratiske kongerække fortsætter.

Men med Maja Torp som ny formand for Venstres Byrådsgruppe har Venstre fået en stærk kvindelig profil, der bor i byen, nyder byen – og både har politisk tæft og talent for at se og blive set. Måske gør hun Venstre attraktiv for byvælgere, der har spejdet forgæves efter en moderne profil – og bliver den største udfordring for Thomas Kastrup-Larsen.

Socialdemokratiets Thomas Kastrup-Larsen er storfavorit ved det kommende kommunalvalg i Aalborg. Alt  tegner til, at Thomas Kastrup også er borgmester i Aalborg efter valget på tirsdag. For ærlig talt kniber det med at se nogen, der udfordrer ham. Hverken røde eller blå har endnu skabt en stærk alternativ fortælling, som kan få borgmesteren til at ryste i bukserne.

Alligevel bliver kommunalvalget måske ikke helt som Thomas Kastrup-Larsen og hans parti havde ventet det for få uger siden.

MINK ÆNDRER VALGKAMPEN – OGSÅ I AALBORG
Statsminister Mette Frederiksen er havnet i problemer, mens Folketingets kommissionsundersøgelse af regeringens håndtering af minkerhvervet rejser mange kritiske spørgsmål – og får både venner og fjender til at true med dramatik.

 

Hvad der måske for få uger siden kunne få kommunalvalgkampen til at ligne en hyggelig skovtur for Socialdemokratiet i Aalborg, så er partiet efter Mette Frederiksens pressemøde om hendes slettede sms’er bragt i defensiven. Pludselig er fokus skiftet – og det kan få konsekvenser, når aalborgenserne skal stemme i næste uge.

Alligevel er der intet, der tyder på, at Aalborg-borgmesteren skal frygte for at miste den tunge stol i Borgmesterforvaltningen på Boulevarden. Ikke i denne omgang i hvert fald.

MAJA TORP – DEN KVINDELIGE BYPROFIL, VENSTRE HAR MANGLET
Til gengæld kan Venstre – Aalborg Byråds næststørste parti – med en helt ny bemanding i byrådet have taget et tigerspring helt ind i Aalborgs stenbro, som kan forandre kampen om magten i Aalborg.

Venstres Maja Torp er efter fire år i byrådet netop rykket helt ind i byrådets hjertekammer som formand og politisk ordfører for Venstres Byrådsgruppe – og kommer forventeligt til at repræsentere Venstre i de forhandlinger med Socialdemokratiet og borgmester Thomas Kastrup-Larsen, der afgør, hvordan Aalborg skal udvikle sig i fremtiden.

BOR I BYEN, NYDER BYEN – OG POPULÆR
Med Maja Torp får Venstre for første gang nogensinde en stærk kvindelig profil, der bor i byen, bruger byen, nyder byen – og har både politisk tæft og talent for at se og blive set.

Hun er ideologisk bevidst, men er også rummelig, hjælpsom og pragmatisk på en måde, der gør hende populær i alle partier i Aalborg Byråd.

STIFTER AF KAMMAPRISEN OG AMBASSADØR FOR MADFESTIVAL
Maja Torp er stifter af Kammaprisen, hvor en jury med en række af byens kendte profiler hvert år udpeger kvindelige ledertalenter og hædrer dem.

Hun er ambassadør for Nordjysk Madfestival, der i august og september trak fulde huse til 70 madoplevelser på byens restauranter.

TALSMAND FOR AALBORG-PAS, ERHVERVSPARKERING OG GRØNNE BYRUM
Og i september bragte hun forslaget om indførelsen af et Aalborg-pas, som skal gøre det let for turister at opleve Aalborgs seværdigheder, med ind i byrådets budgetforhandlinger – og oplevede, at der var opbakning til ideen fra hele byrådet.

Maja Torp går til valg på ambitionen om at gøre Aalborg til ”en moderne kommune med frie valg” – både når det gælder børnepasning, skole, ældrebolig og ældrepleje.

Desuden har Maja Torp i løbet af valgkampen præsenteret konkrete forslag til erhvervsparkering, der skal gøre livet for håndværkere på opgaver lettere.

Lige som hun vil samle Aalborg om en fælles ambition, der skal gøre ”Nordens Paris” til mere end et kælenavn – og med restauranter og detailhandelen åbne byen for liv og leben, der kan måle sig med, hvad man ser i sydens Paris. På den betingelse at alle aktiviteter skal være af kvalitet.

AALBORGS NYE ANSIGT
Maja Torp er kort sagt en uhyre aktiv profil, der med posten som formand for Venstres Byrådsgruppe også formelt er rykket helt ind i de inderste politiske cirkler.

Hun kan blive det nye ansigt i Aalborgs politiske liv – og måske gøre Venstre nærværende og attraktiv for masser af borgerlige vælgere i Aalborg, som ved kommunalvalg efter kommunalvalg har stemt på Socialdemokratiet, fordi de har spejdet forgæves efter en moderne byprofil hos Venstre.

Og dermed gøre spillet om magten i Aalborg meget mere åbent i de kommende år.

RUTINEREDE V- og S-PROFILER GÅR FRA BORDE
Ud over Maja Torp tegnes Venstre også i denne valgkamp af Jan Thaysen, der for et halvt år siden trådte til som afløser for den rutinerede Tina French Nielsen, da hun stoppede som skolerådmand. Venstre siger farvel til sundheds- og kulturrådmand Mads Duedahl, der til gengæld er førsteudfordrer til regionsrådsformand Ulla Astman (S) i Region Nordjylland ved valget på tirsdag.

Hos Socialdemokraterne trækker to andre rutinerede rådmænd sig. Både familie- og beskæftigelsesrådmand Mai-Britt Iversen og by- og landskabsrådmand Hans Henrik Henriksen stopper i byrådet. Nye potentielle stjerner kan blive Lisbeth Lauritsen og Lasse Frimand Jensen, der allerede ved sidste kommunalvalg skilte sig ud som socialdemokratiske stemmeslugere.

GAMST OG PER CLAUSEN ER STILL GOING STRONG
Enhedslisten stiller med den superrutinerede Per Clausen med et stærkt bud . Clausen afløser aktuelt partifællen Lasse N. Olesen som rådmand i Miljø- og Energiforvaltningen – og vil tegne Enhedslisten uanset hvilken position, han står i efter valgdagen. Han er en politisk fuldblodshest, som med tæft, lune og erfaring fra Folketinget viser, at han kan sætte dagsordenen – og kan bestemme, hvad alle andre taler om.

Hos De Konservative er partiets mangeårige frontfigur, Vibeke Gamst, still going strong. Hun har været ude af byrådet, da partiet kun fik stemmer til et mandat, men vendte tilbage, da Thomas Krarup kort efter sidste valg sagde farvel til politik. Nu står Gamst endnu engang på den konservative listes andenplads. Ny spidskandidat er Morten Thiessen, der må håbe, partiet får luft under vingerne til mindst to mandater.

BYTTELEG HOS RADIKALE OG SF
Hos Radikale Venstre og SF er der bytteleg.

De Radikale stiller med Jes Lunde – tidligere folketingsmedlem og formand for Socialistisk Folkepartis folketingsgruppe – som ny spidskandidat. Lunde har i mellemtiden blandt andet været kommunaldirektør i Rebild Kommune. Nu trækker han De Radikale til venstre.

SF’s nye spidskandidat, Peter Larsen, kommer til gengæld fra De Radikale, hvor han var en meget aktiv kandidat ved tidligere byrådsvalg. Peter Larsen er en slider, der måske med medvind fra Christiansborg kan bringe SF tilbage i Aalborg Byråd efter fire år i kulden.

Kilde: Kristian Andersen, journalist, kommunikationsrådgiver, kommentator

Suvo
WashnGo
Vivabolig
Kaffebaren