Nordjysk ride- og Islænderudstyr
Springeren
Staudemarken
Vejgaard sten og krystaller
Der er mange myter og gisninger om, hvem du kan stemme på til et folketingsvalg.
Kan du eksempelvis stemme på Lars Løkke i Nordjylland?
Det danske valgsystem er indrettet i kredse og storkredse. For os der bor her i Nordjylland betyder det, at vi kan stemme på alle de politikere, som er opstillet af deres parti i een af de 9 kredse, der ligger inden for Nordjyllands Storkreds.
Mange er også af den opfattelse, at man selvfølgelig stiller op i det område, man bor i og kender. Men valgloven giver faktisk plads til, at man kan blive opstillet i en hvilken som helst (ledig) kreds – også uden for ens egen region.
Svaret er derfor, at du ikke kan stemme på Lars Løkke i Nordjylland, for han stiller nemlig op på Sjælland i Køgekredsen
Tankerne med valgkredsene er selvfølgelig at sikre, at der kommer repræsentanter fra hele landet, så alle egnenes behov og ønsker kan blive tilgodeset. Det er naturligt, at en nordjyde ved meget mere om Nordjylland og vores ønsker og behov end en fynbo eller sjælænder. Det er også mere nærværende og vedkommende for en politiker, når han eller hun selv færdes naturligt i bybilledet, henter sine børn på den lokale skole, handler ind i det lokale supermarked eller mødes med andre nordjyder til en koncert i Gigantium eller Skovdalen.
Vi politikere er folkets repræsentanter i folketinget. Tænk derfor over, hvad dit kryds skal afspejle og husk at møde op til stemmeurnerne og sæt dit demokratiske aftryk.
Hvilke egenskaber vægter du hos den politiker, du sætter dit kryds ved?
Inddeling af valgkredse i Danmark.
Maja Torp
Bilhuset Biersted A/S