Hotel Phønix
JobConnection
Datamarked artikel banner
Garant Brønderslev

Meldinger om store forhåndsindkøb af coronavaccine til mere velhavende lande er dårligt nyt for de fattigere lande. For det betyder, at alt for mange mennesker må vente på vaccinen, og dermed at pandemien trækker ud.

EU har netop meldt ud, at der er lavet endnu en forhåndsaftale om køb af coronavaccine med én af de medicinalvirksomheder, der har en vaccine på vej. Nu er EU-borgere sikret over 1,2 mia. vacciner. Og der er udsigt til, at den mængde kan blive endnu større.

Også Canada, Storbritannien og USA har sikret sig store mængder. Alle har de sikret sig mere end nok til at dække deres egne befolkninger.

Men det er et stort problem for de lande – lav- og mellemindkomst – som ikke kan være med på det enorme beløb, som en aftale med et af medicinalfirmaerne kræver. De er derfor afhængige af Covax, et samarbejde mellem verdenssundhedsorganisationen WHO og den internationale vaccineorganisation Gavi, som skal sørge for, at også 92 lav- og mellemindkomstlande får adgang til vacciner.

Men med hamstringen, som de store spillere er i gang med, er der lange udsigter til, at disse lande får ordentlig vaccinedækning. Et studie fra Duke Global Health Innovation Center i North Carolina konkluderer, at de fleste mennesker i lavindkomstlande må vente med at få adgang til en vaccine indtil 2024, hvis de rige lande bliver ved med at handle, som de gør.

Det er dybt bekymrende, mener Læger uden Grænser.

”Hvis vi skal sikre, at pandemien er overstået hurtigst muligt, er det simpelthen nødvendigt, at vaccinerne bliver fordelt. Den form for hamstring, som vi ser, vil trække pandemien unødigt ud. Det hjælper ikke, hvis rigere dele af verden er ude på den anden side, mens lavindkomstlande stadig står midt i det. Det er en meget bekymrende udvikling,” siger Hanne Klink Epstein, medicinsk talsperson i Læger uden Grænser i Danmark.

”De enkelte lande må tage ansvar, ikke bare for egne borgere, men også internationalt. Får vi fordelt vacciner ud proportionelt efter befolkningstal, vil vi også kunne undgå mange, mange dødsfald. Jo hurtigere, jo bedre. Det må være i alles interesse at få pandemien slået ned hurtigt frem for at trække den i langdrag,” siger Hanne Klink Epstein.

DN Isolering
Kai-Berntsen
Vivabolig
Bilhuset Biersted A/S