Kaffebaren
JobConnection
Faarup skovhus

Mange SMV’er har mistet overblikket over økonomien, efter restriktioner og nedlukning har ført til kompensationspakker, støtteordninger og frist-udsættelser. Det kan blive katastrofalt for virksomhederne, når A-skat og moms pludselig skal betales. Regnskabsekspert understreger derfor vigtigheden af at bevare overblikket og have styr på sine nøgletal

Siden Corona-nedlukningerne første gang ramte Danmark, har hverdagen været præget af usikkerhed for mange erhverv. Tusindvis af virksomheder er enten hårdt ramt eller risikerer at blive det, når nogle af de mange kompensationsordninger og fristforlængelser for A-skat og moms på et tidspunkt udløber.

Hos Jeanette Dalsgaard fra restaurant Rådhuskælderen i Roskilde mærker de tydeligt, at kompensationer, støtteordninger og udsættelser af frister har gjort økonomien mere uoverskuelig.
– Det er blevet meget komplekst at holde styr på økonomien. Blandt andet fordi fristforlængelserne betyder, at man har penge på kontoen, som man bør lade blive stående, fordi de er til betaling af skatter. Vi er en veletableret restaurant med god økonomi, men vi er bestemt også mærket af situationen og forstår godt de bekymringer, mange af vores kolleger i branchen giver udtryk for, siger Jeanette Dalsgaard og fortsætter:
– Der er mange ordninger og fristforlængelser at holde styr på. Så det er let at miste overblikket over, hvor mange penge, man egentlig har til rådighed, og hvordan likviditeten reelt er, hvis nedlukningerne fortsætter i flere uger eller måneder.

Få styr på nøgletallene
Hos et af landets største konsulenthuse inden for økonomi, løn og HR har der den seneste tid været travlhed ved telefonerne for at rådgive virksomheder, som er usikre på deres økonomiske situation og ikke mindst deres likviditet.
– Mange står med usikkerhed om, hvordan det reelt står til med virksomhedens økonomi, fordi en række hjælpepakker ikke dækker alle omkostninger under nedlukning. Hos andre ser bankkontoen fornuftig ud lige nu, men kan dække over, at pengene skal betales senere. Derfor er det vigtigt at få styr på sine nøgletal, fortæller revisor Lars Roslyng fra konsulenthuset Azets.

Han anbefaler derfor politikerne at holde skarpt øje med behovet for forlængelse af de nuværende frister, når de nuværende ordninger udløber. For indtil eksporterhvervene og hverdagen i mange brancher er tilbage på niveauet før corona, risikerer mange at lide likviditetsdøden senere, selvom det lige nu går meget godt, advarer Lars Roslyng.

Hos Rådhuskælderen opfordrer Jeanette Dalsgaard sine kolleger til at søge rådgivning, hvis man er i tvivl, men at man samtidig selv skal sætte sig ind i virksomhedens nøgletal.
– Det er mere administrativt arbejde til ejeren, men også virkelig vigtigt at arbejde for at beholde overblikket. I sidste ende har det jo betydning for, om vi har mulighed for at betale vores medarbejderes lønninger, eller om virksomheden i det hele taget overlever coronakrisen, siger Jeanette Dalsgaard, der som supplement til lønkompensationspakkerne selv skal dække de resterende 10 % af 20 medarbejderes løn og derfor overvejer alle løsninger, når de åbner igen for at finansiere udgiften.

DN Isolering
WashnGo
Vivabolig
Kaffebaren