Nordjysk ride- og Islænderudstyr
Springeren
Datamarked artikel banner
Garant Brønderslev

Tonsvis af brød havner i skraldespanden

Denne uge har været ugen med Danmarks første officielle madspildsdag, der skal sikre, at mindre mad går til spilde. Hvert år smider vi danskere mere end 30.000 tons brød ud. Det vil landets største bageri gøre noget ved med opskrifter og tips til, hvordan brødet udnyttes til sidste skive.

I gennemsnit smider danske husstande 260.000 tons mad ud om året. Madspild belaster klimaet og kan mærkes på pengepungen. Fødevarestyrelsen peger på, at danskerne årligt smider mad ud for 8 mia. kr. Det svarer rundt regnet til, at en familie på fire kaster 10.000 kr. i skraldespanden om året.

I anledning af Danmarks første officielle madspildsdag vil Schulstad gerne inspirere forbrugerne til en mere bæredygtig og plantebaseret madlavning og samtidig sætte fokus på mindre spild af brød hjemme i køkkenet. Ifølge en rapport fra Landbrug og Fødevarer smider vi danskere nemlig i gennemsnit mere end 30.000 tons brød ud om året. Det er en skam, for brød er en god og klimavenlig supplering eller erstatning for kød i en række forskellige retter. Schulstad har derfor udviklet et katalog af lækre opskrifter, der skal være med til at inspirere danskerne til at udnytte brødet endnu bedre.

”Alt for mange har for vane automatisk at smide de sidste skiver brød ud i skraldespanden, fordi de er blevet tørre, eller fordi, man ikke lige ved, hvad man skal bruge endeskiverne til. Men brød er en ideel, naturlig ingrediens i opskrifter, som både er med til at give mæthed og fylde i et måltid. Vi sparer dermed ikke kun på madspildet, men også på kødet,” fortæller Jeanette Ruby, der er marketing og innovationsdirektør i Schulstad.

Hun peger blandt andet på at bruge tørt, fint blendet rugbrød til panering i stedet for rasp eller daggamle boller til crumble i f.eks. blåbærmuffins. Hendes bedste tip til en kødfri aftensmad er desuden en vegetarisk pariserbøf lavet på rugbrødsrester og masser af grove grøntsager.

Udover at være en mættende, plantebaseret kost er meget brød en også god kilde til fuldkorn. Et rugbrød indeholder f.eks. 30-40 g fuldkorn pr. 100 g, så med blot et par skiver om dagen er man hurtigt oppe på den anbefalede mængde på 75 g fuldkorn i kosten

Se opskrifter på muffins og vegetarisk pariserbøf i vedhæftede PDF eller find mange flere spændende opskrifter på https://www.lantmannen-unibake.com/da-DK/schulstad/opskrifter/

Kilde: Harbinger Public Relations – VIA ritzau

DN Isolering
Kai-Berntsen
Vivabolig
Bilhuset Biersted A/S