Bosætning Jammerbugt
Springeren
Staudemarken
Vejgaard sten og krystaller

Over 9000 flere overvægtige aalborgensere på syv år: Nu eksploderer køen til diætisterne

 

Et hastigt stigende antal overvægtige aalborgensere har fået køen hos diætisterne til at vokse med rekordfart. Især lange ferier er et wake-up-call for mange, siger ekspert i spisningens psykologi. 

Fedmebølgen skvulper tungt ind over Nordjylland. Fra 2010 til 2017 steg andelen af overvægtige aalborgensere med 4,6 procent, hvad der svarer til mindst 9082 personer. På landsplan viser det samlede tal, at omkring 2,5 millioner voksne danskere i dag kan finde sig selv i Sundhedsstyrelsens kategori for moderat eller svært overvægtige.

Udviklingen har skabt travlhed hos Danmarks største diætistklinik, Diætisthuset, der melder om rekordlange køer på samtlige 36 klinikker landet over. Sommerferien har givet tid til refleksion, og folk søger hjælp som aldrig før.

– Efter en lang ferie er mange faktisk meget motiverede for at anlægge en sundere livsstil, men det er ikke altid, de er klar over, hvordan man sikrer, at den tabte vægt ikke tages på igen, så snart motivationen har lagt sig lidt. Det kræver den rigtige vejledning, siger klinisk diætist ved DiætistHuset i Aalborg Gitte Dreyer Larsen.

Forskning viser, at fire ud af fem almindelige slankekure slår fejl. Det skyldes ifølge Gitte Dreyer Larsen  netop, at en almindelig slankekur ikke er designet til at modstå hverdagen.

Den bedste kur starter i hovedet

Ferie kan være et godt afsæt til at ændre sine dårlige vaner, fordi man kommer ud af hverdagens handlingsmønster og ser sin dagligdag lidt på afstand. Det pointerer psykolog og ph.d. Anette Schnieber, der forsker i spisningens psykologi ved Via University College.

Hun understreger, at de psykologiske aspekter af et varigt vægttab ikke skal undervurderes. En omlagt kost og rigelig motion er en god start, men hvis ikke man har hovedet med i processen, risikerer man, at de tabte kilo hurtigt tages på igen.

 

– Vores hverdag består af utroligt mange handlinger, vi udfører med automatpiloten slået til, så en vaneændring kræver en periode med opmærksomhed på, hvad du gør. Desværre kan den del af hjernen, som du bruger til at være opmærksom og komme fra motivation til handling, blive træt, hvis du iværksætter for mange og for store vaneændringer ad gangen – så kan du for eksempel opdage, at du rækker ud efter chokoladen, men du når ikke at stoppe armen, før det er for sent. Derfor er det vigtigt at identificere få, men centrale råd, der virker for netop dig og din hverdag. Den bedste kur er altid den, man kan holde på langt sigt, understreger Anette Schnieber.
Kilde: DiætistHuset

Bilhuset Biersted A/S