Hotel Phønix
Jutlander Bank
Faarup skovhus
Garant Brønderslev

Tag på byvandring – når du har tid

 

Nu lanceres der gå-selv-byvandringer i Godthaab, Vodskov og Hals

 

Byvandringer er populære som aldrig før, og Nordjyllands Historiske Museum har stor succes med sine mange forskellige byvandringer. Nu lancerer museet i samarbejde med blandt andre Horsens-Hammer Lokalhistoriske Arkiv, Museet Godthaab Hammerværk og Hals Arkiv helt nye gå-selv-byvandringer, som tager publikum med uden for storbyen til forstæder og kystkultur.

 

Med mobilen i hånden kan man nu tage på gå-selv-byvandring, præcis når man har lyst og uden at købe billet først, og stadigvæk få følelsen af at mærke historien, der hvor den skete. De nye gå-selv-ture tager folk med til Godthaab, Vodskov og Hals, som alle gemmer på spændende lokalhistorie. Er man mere til storbystemning, så kan man også blive inde i Aalborg midtby, hvor man har mulighed for at tage tilbage til Aalborg under besættelsen eller opleve middelalderbyen.

 

Fabriksbyen Godthaab

Godthaab Hammerværk – Foto Svenstrup Lokalhistorisk Arkiv
Gå-selv-byvandringen i Godthaab kommer blandt andet forbi Hammerværket, der her ses med det karakteristiske turbinetårn. Bygningen er i dag indrettet som museum, hvor hele fabriksanlægget samt produktionsmaskiner er bevaret. Foto: Foto: Svenstrup Lokalhistorisk Arkiv

Med de nye gå-selv byvandringer får man blandet andet historien om Godthaab, som er en af Danmarks få såkaldte fabriksbyer. Det begyndte i 1798-99, hvor der blev bygget en papirfabrik ved åen Guldbækken ca. 700 meter nord for den gamle vandmølle Ridemands Mølle. Ejerne gav papirfabrikken navnet Godthaab, og kraften til maskinerne kom fra en opstemning af åen til en sø, der fik navnet Godthaab Dam.

 

Papirmøllen lukkede i 1854, men i 1858 indrettede smeden Christian Zinck et hammerværk i de tomme bygninger. Det blev sidenhen til en større virksomhed ved navn Godthaab Hammerværk, og i løbet af årene voksede et bysamfund frem med Zinckfamiliens fabrik som omdrejningspunkt. Den nye by fik naturligt nok navn efter fabrikken.

 

Godthaab ligger vest for Svenstrup få minutter syd for Aalborg city. I 1850 boede der ca. 60 mennesker i byen, mens der i dag er omkring 2000 indbyggere.

 

Fra ”Wodskoug” til Vodskov

Vodskov Mølle – Foto Horsens-Hammer Lokalhistoriske Arkiv
Et af Vodskovs markante vartegn er møllen, som er en hollandsk vindmølle med løgformet hat. Møller er oprindelig fra 1889 og stammer Flamsted, men blev i 1910 flyttet til Vodskov. Foto: Horsens-Hammer Lokalhistoriske Arkiv

Nord for Aalborg finder vi Vodskov, som er udgangspunktet for en af de andre gå-selv-byvandringer.

 

Vodskov nævnes første gang i et brev fra 1406, skrevet af kong Erik 7. af Pommern. Her omtales byen som ”Wodskoug”. Men det først er i begyndelsen af 1900-tallet, at byen for alvor kommer til at ligne den by, vi kender i dag.

 

Sagfører Anders Olesen flyttede til Vodskov i 1901, og han har mere end nogen anden været med til at forme byen. I de følgende to årtier efter han kom til byen, opkøbte han i alt 1.400 tdr. land – svarende til ca. 9.652 parcelhusgrunde – og han igangsatte flere beplantningsprojekter og byggeprojekter. Han stod blandt andet bag byggeriet af Vodskov Kirke, Vodskov Skole, institutionsbyen, Hedeselskabet og Botanisk Forening. Også en lang række andre initiativer kan knyttes til ham.

 

Med byvandringen kommer man også forbi byens Wildwest Vej, den såkaldte institutionsby i Hammer bakker samt den gamle stationsbygning fra tiden, hvor der gik tog til både Østervrå og Sæby.

 

Fra Hals til Hou

Hals – Hvalgabet – Foto Hals Arkiv
I Hals kender alle ”Hvalgabet”, som er en port lavet af kæben fra en blåhval. Den minder alle byens borgere om den hvalfangst, der førhen blev drevet med udgangspunkt fra Hals. Den første hvalkæbe blev opstillet af Kaptajn C. Klitgård, som selv havde skudt hvalen i 1868. I dag står en kæbe af glasfiber ved Torvet som minde om det oprindelige hvalgab. Foto: Hals Arkiv

Gå-selv-byvandringen i Hals begynder ved forsvarsværket Hals Skanse, der er anlagt tilbage i 1653-54. Der er tale om Danmarks eneste bevarede enkeltskanse fra renæssancen, og den blev bygget som Limfjordens beskytter med volde og voldgrave og befæstet med kanoner. Hals Skanse blev nedlagt som forsvarsværk i 1848, og i dag huser området Hals Museum.

 

Men Hals mere end blot Skansen, og den nye gå-selv-byvandring fortæller også historien om vikingen Guld Harald og højen, hvor han eftersignet skulle være begravet, man kommer forbi kirken og havnen, og man kan se resterne af de tyske bunkere på Nordmandshage, der stammer fra 2. verdenskrig – blot for at nævne nogle af byvandringens højdepunkter.

 

Byvandringen tager også folk med nordpå langs kysten mod Hou. Her kommer man forbi området med de første sommerhuse, og i Hou kan Skovgårds Raaling ses. Sidstnævnte er et af Danmarks ældste privatejede huse, som nævnes første gang i år 1552.

 

 

Gå-selv-byvandringerne finder man på nordmus.dk, og man skal derfor blot bruge en mobil for at rejse tilbage i tiden og opleve historien, der hvor den fandt sted. Man kan også hente en fysisk folder på bibliotekerne i Svenstrup, Vodskov og Hals. Byvandringerne er er støttet økonomisk af Aalborg Kommunes ”Pulje til sommeraktiviteter i Landdistrikt 2020.

 

Links til alle byvandringerne: https://nordmus.dk/gaa-selv-byvandringer/

 

Godthaab: https://nordmus.dk/gaa-selv-byvandring-godthaab-2/

Vodskov: https://nordmus.dk/gaa-selv-byvandring-vodskov/

Hals: https://nordmus.dk/gaa-selv-byvandring-hals-og-hou/

Kilde: Nordjyllands Historiske Museum

DN Isolering
Kai-Berntsen
Det Hemmelige Teater
Bilhuset Biersted A/S