Nordjysk ride- og Islænderudstyr
Jutlander Bank
Faarup skovhus
Garant Brønderslev

Fugtigt vejr på vej – sådan passer du på skurets redskaber

På grund af en blanding af højluftfugtighed og frost er skurets haveredskaber og værktøjer i fare for at ruste. Foto: PR.
På grund af en blanding af højluftfugtighed og frost er skurets haveredskaber og værktøjer i fare for at ruste. Foto: PR.

I de kommende måneder, hvor luftfugtigheden typisk topper, kan vi ifølge DMI’s sæsonprognose forvente den velkendte grå, milde og til dels våde vejrtype. Det fugtige vejr kan gøre skade på de dyrt indkøbte haveredskaber og andet værktøj i redskabsskuret. Ved at tage nogle enkle forholdsregler, er det dog heldigvis nemt at sikre redskaberne en sund overvintring uden rustgener.

– Når man har været ude og investere i nogle ordentlige haveredskaber eller noget godt værktøj, skal det selvfølgelig gerne holde i mange år. Derfor er det godt så vidt muligt at dæmme op for eksempelvis rust, der nemt opstår i redskabsskuret i vinterhalvåret, og det behøver ikke at koste en formue, siger Per Normann, der rådgiver kunderne om køb af hus- og haveartikler i Biltema.

Per Normann giver her sine bedste råd til, hvordan du sikrer dine redskaber en sund overvintring i skuret.

Rengør haveredskaberne

Indende lægges i vinterhi, er det vigtigt, at hvert haveredskab rengøres. Fugtig jord samt grene og græs, der kan indeholde bestemte syrer, kan få metallet til at ruste. Vask derfor spaden, riven og grensaksen grundigt, og brug eventuelt et affedtningsmiddel til at komme snavs på værktøjet til livs, og smør eventuelt bolte, møtrikker, hængsler og låse med multispray, der giver metaller en god korrosionsbeskyttelse.

Hæng op på væggen

Hvisdine haveredskaber står på den kolde jord i skuret, udsættes de for unødvendig fugt. Derfor er det en god idé at hænge haveredskaberne op på væggen. Med redskabskroge løses problemet nemt, og redskaberne er samtidig lettere at komme til, end hvis de står og roder i et hjørne på gulvet. Vil man ligeledes holde styr på værktøjet kan man med fordel bruge en værktøjstavle, der let monteres på væggen.

Skab et tørt miljø

Både haveredskaber og værktøj har bedst af at blive opbevaret tørt, og ved at isolere kan man skabe et tørt miljø i skuret og samtidig holde frosten ude og mindske fugten. Er du i tvivl, om luftfugtigheden er for høj, kan det måles med et hygrometer. Ved større temperaturudsving i efterårs- og vinterperioden kan selv et isoleret skur blive udfordret, og så kan en elektronisk radiator hjælpe med at tilpasse temperaturen.

Kilde: Biltema

DN Isolering
Kai-Berntsen
Det Hemmelige Teater
Bilhuset Biersted A/S