Kaffebaren
Springeren
Faarup skovhus
Suvo

Sommerhussalget boomer i Aalborg – sådan undgår du nabostrid

 

Pandemien har fået danskerne til at købe sommerhuse som aldrig før. I foråret 2021 blev der i Aalborg Kommune solgt tre gange så mange sommerhuse, som på samme tidspunkt året før. Men uklare grænser kan skabe nabostridigheder i sommerhusområderne. Få fagmandens fem råd til at undgå tvister på tværs af skel.

Siden COVID-19 ramte, er sommerhuse gået som varmt brød, og salget er nået nye højder. I første kvartal 2021, steg sommerhussalget med over 200 procent i Aalborg Kommune i forhold til samme tidspunkt året før. Det viser tal fra Danmarks Statistik. De fleste forbinder sommerhuset med ren afslapning og glemmer måske derfor, at der også er matrikelkort og ejendomsgrænser at forholde sig til i fritidsboligen. Faktisk kan flere af forholdene være mere uklare, når der er tale om sommerhuse, og det kan give anledning til nabostrid.

– Der er ikke mange, der tænker på skel og servitutter, og slet ikke når det handler om sommerhusområder. Men her er skellene ikke altid trukket lige så kraftigt op som for eksempel i et parcelhuskvarter. Derfor er det en rigtig god idé at få en landinspektør til at afmærke skellene – også før man f.eks. fælder et træ, der senere viser sig at være naboens, siger Kasper Svendsen, der er landinspektør hos LE34 i Aalborg.

Han anbefaler følgende råd til at undgå grimme overraskelser, skeltvister og nabostrid ved det nye sommerhus.

Tal med naboen

Når du køber sommerhus, kan du aldrig vide, om du får en nabostrid om hækkens højde eller skurets placering med i købet. Derfor er en god og åben snak med den nye nabo altid første skridt mod et gnidningsfrit naboskab.

Find skellene

Undersøg, om der er opsat skelpæle på ejendommen. I forbindelse med køb af sommerhus er det vigtigt at orientere sig om grundens skelforhold. Tag en dialog med sælger, og bed om dokumentation for skel, og forlang at få påvist skelpæle. Hvis skelforholdene er uklare, hvis der ikke findes skelpæle, eller hvis der i øvrigt er tvivl om, præcist hvor grundens skel går, så kontakt en landinspektør, og bed om afsætning af skellet.

Tjek op på servitutter

Ved køb af sommerhus skal du tjekke op på servitutter, som for eksempel kan give en anden person ret til at bestemme noget på din ejendom. Ved sommerhuset kan det være, at flere naboer har ret til at gå gennem din grund for at komme ned til vandet, eller at du ikke må bygge til, hvis det tager udsigt fra omkringliggende sommerhuse. Oplysninger om servitutter kan du finde i tinglysningssystemet. Hvis der er tvivl om fortolkning af servitutter, kan landinspektøren hjælpe med at afklare dette.

Opdater BBR

Gennemgå oplysningerne i Bygnings- og boligregistret, BBR. Det sker nemlig jævnligt, at virkeligheden og BBR ikke stemmer overens. Det kan være, at et nyere redskabsskur ikke er anført i registret, og selvom det måske er den tidligere ejer, der har opført skuret uden at registrere det, så er det dit ansvar, så snart du ejer sommerhuset.

Hold øje med lokalplanen

Lokalplanen for dit sommerhusområde kan fortælle dig, hvad kommunen har planlagt af udvikling, byggeri eller eventuelle fredninger, så den er vigtig at orientere sig i. Det er også her, du kan finde oplysninger om, hvorvidt og hvordan du må udbygge dit sommerhus. Derfor er det en rigtig god idé at have tjekket lokalplanen igennem, før du køber et sommerhus.

Suvo
WashnGo
Vivabolig
Kaffebaren