Bosætning Jammerbugt
Springeren
Staudemarken
Vejgaard sten og krystaller

Skru op for sundheden

Det er på høje tid at tage livtag med de sundhedsudfordringer, som vi ser vokse år for år. Inaktivitet, svær overvægt, diabetes og dårligt mentalt helbred er blandt højdespringerne, når der måles på danskernes sundhed. Det gælder også for nordjyderne.

Den dårlige fysiske og mentale sundhed giver en forringet livkvalitet for det enkelte menneske, men er samtidig også en tikkende bombe under vores velfærdssystem.

Ved budgetforliget sidste år fik Venstre afsat midler til at skrue op for idrætten på en række skoler i Aalborg Kommune – et skridt i den rigtige retning, men der skal rigtig mange flere både små og store skridt til for at få vendt den negative udvikling i sundheden. Derfor er Venstre også klar til at følge op med flere sundhedsinitiativer, som bør være en fast del af budgetforhandlingerne i mange år fremover, hvis vi for alvor skal gøre en forskel for sundheden.

Ved budgetforhandlingerne for 2020 sætter Venstre derfor spot på svær overvægt og mental sundhed. Mere end 20 % af aalborggenserne er nemlig svært overvægtige, og halvdelen af aalborgenserne er overvægtige. Det kalder på konkrete initiativer, der støtter op om både kost og fysisk aktivitet. Den mentale sundhed er særligt udfordret blandt de unge, hvor stress, angst og depression er eksploderet. En udfordring, der både kræver et opgør med præstationssamfundet, men også et arbejde på individniveau med at styrke den unges robusthed over for livets små og store udfordringer.

Som fremført ved 1. behandlingen af budgetforslaget for 2020 vil Venstre derfor afsætte en sundhedspulje med et formål om at styrke indsatser ift. svær overvægt og unges mentale sundhed. Har vi råd til det i et presset budget, hvor både de ældre og børnene har brug for flere ressourcer. Svaret er, at vi ikke har råd til at lade være. Sundheden er nemlig en tikkende bombe under det kommunale budget og kræver særlige indsatser i både forebyggende og helbredende øjemed. Vi er derfor nødt til at tage politisk ansvar og investere i sundheden.

Af: Maja Torp

Bilhuset Biersted A/S