Bøgsted A/S
JobConnection
Art By Me
PJ Industries

Springeren – Maritimt Oplevelsescenter åbner op for en verden fuld af maritime effekter og oplevelser for hele familien. Med et område på over 15.000 kvm. er der masser af plads til at boltre sig på.

Med over 600 modelskibe i alle størrelser, masser af fortællinger fra bl.a. Aalborg Havn, Aalborg Værft, Farvandsvæsenet og Søværnet er der nok at gå i krig med.

Kender du historien om Titanic? Se både modellen af ulykkesskibet der forliste på jomfrurejsen og af Carpathia – det første skib der kom de nødlidende til undsætning. Se også vores udstilling om Familierederiet Goliath, en vigtig del af Aalborgs historie.

Kom med ombord

Kravl ind i en over 100 år gammel dykkertank og mærk stilheden eller se vores store flotte model af Skoleskibet København og læs om hvordan det forsvandt på mystisk vis.

Har I nogensinde været ombord i en rigtig ubåd? Kom op i Springeren – den sidste danskkonstruerede og -byggede ubåd. Springeren var i drift helt indtil 1989. I kan også komme ombord på vores motortorpedobåd Søbjørnen, hvor I både kan komme helt ned i bunden eller op på kommandobroen hvorfra du har en fantastisk udsigt over Skudehavnen.

Sjov og leg

Timer af sjov forsvinder mens I går på opdagelse. Prøv vores Piratspil og se hvor Piratsmart du er, eller skyd skibe ned i spillet Farligt Farvand. Prøv kræfter med vores taljeblokke og se om du er den stærkeste matros. Bliv Limfjordens bedste kaptajn i sejlsimulatoren og se hvor langt du kan sejle skibet.

Tag bare madpakkerne med – der er masser af siddepladser både indendørs og udendørs. For de små har vi både LEGO og tegnesager at boltre sig med.

Aalborg i miniformat

På det udendørs område kan man bl.a. finde Aalborg Miniby. En flot samling af huse i 1:10 format som fandtes i Aalborg fra 1870. Murstenene er brændt og mørtlet fast som i et rigtigt hus! Find Hjelmerstald, Peder Bjarkes Gade og mange andre spændende historiske huse.

Oplev ubåden Springeren

Det er ikke uden grund, at Springeren er blevet centrets store attraktion! Oplevelsescentret har med denne ubåd bevaret et godt eksempel på dansk skibsbygnings know-how. I 2005 blev ubådsvåbenet nedlagt, og Springeren var en af de sidste ubåde i drift.
Træd inden for og få et indtryk af hvordan hverdagen
og forholdene ombord i en ubåd måtte have været!

Besætningen var på i alt 33 mand – 8 officerer, 25 sergenter og menige, og de både opholdte sig og sov i torpedorummet, som er det første du rum, du kommer ind i. For at give mere plads til vore gæster har vi fjernet en del af køjerne. Men prøv at forestille dig, hvor lidt plads der måtte have været for besætningen i torpedorummet, dengang der var 13 køjer, borde og bænke til 26 mand. Besætningen levede også i bogstavelig forstand ”i en kuffert”. De måtte nemlig ikke medbringe mere ombord, og de originale kufferter, kan du se i gangen. De levede altså i barske og snævre forhold – ofte ugevis ad gangen!
Gå heller ikke glip af officersmessen, hvor der var plads til 8 officerer, sonar- og radarrum og radiostationen!

Springeren var den sidste ubåd, der blev tegnet og bygget på det nu nedlagte Orlogsværft på Holmen (se også modellen af værftet i en af vore udstillingshaller). SPRINGEREN er 53,9 m lang, 4,7 m bred og har en dybde på 4,2 m. Periskopdybden er på 11 m.

 

Springeren blev bygget i perioden 1956-61 og søsat den 26. april 1963!
Ubåden var en del af den danske flåde fra den 22. oktober 1964 til den 30. juni 1989.
Ubåden hørte under DELFINEN-klassen, som var konventionelle kystubåde, der sejlede i de danske farvande og i Østersøen. Båden blev drevet af 2 store dieselmotorer og 100 tons batteri. I fredstid måtte ubåden højst dykke 100 m under havoverfladen og dybere under krig. Ubåden er bevæbnet med 4 stævntorpedorør og forsynet med 4 ekstratorpedoer.

 

Se åbningstider og læs mere om Springeren i Aalborg…

Parkering

Der er gratis parkeringsmuligheder foran og bag museet langs Limfjorden. Desuden er der en mindre parkeringsplads ved Skudehavnen ud mod Limfjorden. Der er også mulighed for busparkering.

Kilde: Visit Aalborg og Springeren

Folmer Olsen
Tommy Telt
Nordjysk Bilpleje
Tømrermester Thomas Aaby