Kaffebaren
Nordjyske Bank
Faarup skovhus
Nordjysk Motor Co.

Bier bringer bæredygtighed 

 

På Springeren – Maritimt Oplevelsescenter har man opstillet et bistade for at give både naturen og den grønne profil et yderligere løft.

Et samarbejde mellem Springeren – Maritimt Oplevelsescenter og virksomheden Firmabien har resulteret i, at der nu er flyttet en helt ny bifamilie ind i et bistade ved centeret. 

– For os er det naturligt at have fokus på en bæredygtig profil, og derfor vil vi gerne hjælpe naturen lidt på vej ved at etablere en bifamilie her på Springeren – Maritimt Oplevelsescenter, forklarer direktør Mads Sølver Pedersen. Der er underskud af bier i naturen, og da det gennem forskning er bevist, at bier trives godt i byer, så er det et naturligt bidrag til biodiversiteten fra vores side.  

Et bistade, som det på Springeren – Maritimt Oplevelsescenter, rummer som udgangspunkt 2-3.000 bier. Midt i det hele sidder der en dronning, som producerer tusindvis af æg, der klækkes efter ca. 20 dage. Denne proces foregår gennem hele sommeren, således at bifamilien vokser til 30-40.000 medlemmer, når den er på det højeste. Hen imod efteråret reduceres bifamilien ad naturlig vej, således at den er klar til at gå i hi vinteren over, hvorefter den samme cyklus gentager sig, når det igen bliver forår og sommer. 

 

Honning i butikken

Gennem hele sommeren producerer bierne honning der, som et led i aftalen med Firmabien, leveres tilbage til Springeren – Maritimt Oplevelsescenter med henblik på salg i museumsbutikken. Med Springerens eget logo naturligvis! Forventningen er ca. 50 glas i år, stigende til det dobbelte, når den nye bifamilie er godt etableret, og der er kommet flere tavler i bistadet. Aftalen indebærer også et foredragsarrangement om bierne for eksempelvis Springerens gæster med et årskort.

– En bifamilie er en hel verden for sig, forklarer Carsten Kristensen, der driver Firmabien. Ud over dronningen er der vagtbier, der holder øje med, at der ikke trænger fremmede bier ind i bistadet, og såkaldte trækbier, der samler nektar til honningproduktionen, oprydningsbier, der fjerner gamle og døde bier i stadet samt babysitterbier, der varetager opfostringen af larver og de små nye bier. 

– Lidt som en skibsbesætning, hvor alle har faste opgaver, der samlet set får skibet til at sejle, lyder det fra direktør Mads Sølver Pedersen med et smil.

Fokus på bæredygtighed

– Vi har længe haft et stærkt fokus på en bæredygtig og miljørigtig profil her på Springeren, forklarer direktør Mads Sølver Pedersen. Eksempelvis har vi udskiftet al belysning til LED-lys, ligesom vi har udfaset brugen af plastflasker til vand og engangsbestik til andre bæredygtige alternativer. Affaldssortering er naturligvis en selvfølge. Alle disse tiltag lægger vi nu et yderligere lag ovenpå ved at byde vores nye bifamilie velkommen. 

– Der er masser af grønne områder omkring os med blomstrende træer, buske og blomster, som bierne kan søge næring i, og derved bidrage til at disse naturområder vedligeholdes og formerer sig gennem biernes bestøvning, fortsætter Mads Sølver Pedersen, der supplerer med at bierne samler nektar i en radius på op til 2 kilometer fra bistadet. 

 

Bierne er venlige

Man skal på ingen måde være bange for bierne, der står i et afskærmet hjørne af udearealet ved Springeren – Maritimt Oplevelsescenter. De passer sig selv og vil være travlt optaget af at samle blomsternektar og passe på dronningen inde i bistadet. Bierne er derfor helt uinteresserede i mennesker, der opholder sig i området.

– Man kan sagtens spise sin medbragte madpakke, nyde en is eller en sodavand, uden at være nervøs for, om bierne skulle komme sværmede, for det gør de på ingen måde. De må nemlig ikke forveksles med hvepse, der i sensommeren er langt mere nærgående over for fødevarer og søde sager. Man kan faktisk sætte sig lige uden for bistadet, uden at bierne er det mindste interesseret i én, slutter Carsten Kristensen fra Firmabien.

DN Isolering
WashnGo
Vivabolig
Kaffebaren