Hotel Phønix
JobConnection
Faarup skovhus
Nordjysk Motor Co.
Aalborg Kommunes specialplejehjem Tornhøjhaven har vundet prisen for demensvenlig boligindretning på Demens Topmødet.
Indretning af hjemmet og omgivelserne spiller en stor rolle i hverdagen for mennesker, som lever med en demenssygdom. Omgivelserne kan give tryghed, ro og følelsen af at være hjemme.
Lise Nevstrup Andersen med champagne og diplom for prisen for årets demensvenlige boligindretning
Lise Nevstrup Andersen, Aalborg Kommune
Det er ergoterapeut Lise Nevstrup fra Aalborg Kommune, som står bag den prisvindende indretning af Tornhøjhaven. Sammen med kolleger, pårørende og beboere har hun ommøbleret beboernes fælles køkkenalrum til hyggelige boliger med fokus på god belysning og mindre støj for at skabe de rette stimuli til mennesker med en svær demenssygdom. Ved hjælp af farver på væggene, malerier og pynteting har specialplejehjemmets 12 boenheder fået et mere hjemligt præg, som kan øge beboernes trivsel.

 

Bedre trivsel for beboere og medarbejdere

Nyindretningen af Tornhøjhavens boenheder fandt sted et år efter indvielsen, og derfor har medarbejdere og pårørende fulgt forandringerne og kunnet mærke, hvordan den har øget trivslen på stedet:

 

– Vi kan mærke, at den hjemlige og demensvenlige indretning giver vores beboere en følelse af ro og tryghed, forklarer leder af Tornhøjhaven Tina Lundquist Christensen og fortsætter:

 

– Førhen kunne en beboer godt sidde i dagligstuen og sige: “Jeg sidder og venter ved tandlægen”, fordi væggene var hvide, og udsmykningen sparsom. Det oplever vi ikke længere. Nu kan man mærke, at Tornhøjhaven er et hjem. Det skaber tryghed, ro og en god stemning, siger hun.

Fælles tv-stue med nye farver og indretning
Den fælles tv-stue har fået nye farver og et mere hjemligt præg.

Både hjem og arbejdsplads

For Lise Nevstrup Andersen har det været spændende, men også udfordrende at arbejde med indretningen af Tornhøjhaven.

 

– Det er ikke helt let at forvandle store køkkenalrum til små hyggelige boliger og skabe de rette stimuli for hver enkelt beboer. Tornhøjhaven er ikke kun et hjem – det er også en arbejdsplads, og derfor skal indretningen og materialevalget koordineres i forhold til brandsikkerhed og hygiejneregler. Samtidig skal indretningen også passe til den enkelte beboer. Det er jo deres hjem. Derfor er indretningen en proces, der i princippet aldrig slutter, forklarer Lise Nevstrup Andersen.

Væg med AAB-fodboldtrøjer og beboer, der kigger i bog om AAB.
Rum indrettet efter beboernes interesser skaber tryghed og ro.
Rådmand Jørgen Hein fra Ældre- og Handicapforvaltningen glæder sig over hæderen til Tornhøjhavens indretning:

 

– Det er både flot og fortjent, at Lise Nevstrup Andersen og Tornhøjhaven bliver hædret for deres arbejde med at forvandle både inde- og uderum til omgivelser, der skaber tryghed og trivsel for mennesker med svære demenssygdomme. I Aalborg Kommune har vi arbejdet målrettet med at gøre kommunen mere demensvenlig, og det er Tornhøjhaven et flot eksempel på, siger Jørgen Hein.

 

Om prisen for demensvenlig boligindretning

Prisen for demensvenlig boligindretning uddeles af Demensalliancen og Fremfærd Sundhed & Ældre på Demens Topmødet.

Suvo
WashnGo
Vivabolig
Kaffebaren