Kaffebaren
Nordjyske Bank
Faarup skovhus
Suvo

Vi sejlede jo bare

Ny og meget personlig udstilling hædrer danske søfolk, der sejlede i konvojerne over Atlanterhavet med livet som indsats.

Springeren – Maritimt Oplevelsescenter åbnede i torsdags en ny udstilling om de mange danske søfolk, der med livet som indsats, sejlede forsyninger over Atlanterhavet. Mere end 6500 danske søfolk på over 240 skibe blev fanget i udlandet, da verdenskrigen brød ud, og mange af dem gik i allieret tjeneste, hvor de konstant levede under truslen fra tyske ubåde. Noget, der betød, at mere end 1000 danske søfolk mistede livet, inden krigen var slut.

Udstillingen er personliggjort gennem beretningen om 4 danske søfolk, der alle mødte de livsfarlige forhold som krigssejlere men, som mange af dem efterfølgende sagde,vi sejlede jo bare”.

Hædrede sin fars indsats

En af disse var styrmanden Holger Christen Jensen (1909-1976), der overlevede ikke mindre end 2 torpederinger ombord på DFDS-skibene S/S Diana og S/S Tennessee, for derefter at gå i amerikansk tjeneste og her spille en meget stor rolle under den allierede landsætning af tropper på Omaha Beach i Normandiet under D-dag. Han fik også ansvaret for de havne, der efter landsætningen førte yderligere tropper og materiel til felttoget i Europa.

En indsats som gav ham rang af oberstløjtnant i US Army Maritime Transport Service og adskillige æresbevisninger herunder The Medal of Freedom.

Holger Christen Jensens søn, Jørgen Arlo Jensen, holdt åbningstalen og hædrede her sin fars indsats. Holger Christen Jensen vendte efter krigen hjem til Danmark for at tiltræde som havnekaptajn i Nørresundby.

Skibsmodel har betydning for 3 brødre

Åbningen af udstillingen havde også deltagelse af brødrene Torkild, Henrik og Helge Søgaard Jensen, hvis fars historie også er en del af udstillingen. Deres far, Finn Jensen, var maskinmester ombord på DFDS-fragtskibet Algier, der også krydsede Atlanterhavet, indtil den tyske ubåd U38 fik skibet i sigtet. Skibet sank på mindre end 3 minutter og Finn Jensen reddede livet ved at klamre sig til et stykke vraggods.

Finn Jensen historie er dermed uløseligt knyttet til en lille model af M/S Algier, som en af brødrene har fået museets modelbygger Frank Wilquin til at fremstille. En skibsmodel, der også er en del af udstillingen om krigssejlerne, og et stærk minde om Finn Jensen oplevelser.

Udstillingen om krigssejlere er skabt af museets historiker, Andreas Hansen, der netop har lagt vægt på at beskrive de danske søfolks dramatiske historie.

Historien bliver levende

Det gør fortællingen levende, lyder det fra Andreas Hansen, ikke mindst fordi vi ved åbningen netop havde deltagelse af de danske søfolks efterkommere. Deres fædres oplevelser var dengang ikke et samtaleemne, fordi mange kæmpede med eftervirkningerne i form af det, man i dag kalder PTSD.

Da de vendte hjem blev de ikke modtaget som helte, og mange af dem underspillede reelt deres rolle i de voldsomme begivenheder, forklarer Torkild Søgaard Jensen der tydeligt husker, at hans far kun nødigt talte om sine oplevelser.

De danske søfolk blev først i hædret i 2017 med mindesmærket ”Sortladne Hav” af kunstneren Per Arnoldi, der kan ses i Mindelunden i København.

Den velbesøgte fernisering af udstillingen Krigssejlerne blev afsluttet af et lille musikalsk indslag, hvor man kunne høre Henrik Klausen og Stinne Nygaard Rossing fremføre danske og engelske sange fra krigstiden såsom “Glemmer du, så husker jeg”, We’ll Meet Again” og andre skønne sange.

Suvo
WashnGo
Vivabolig
Kaffebaren